­ MAAR GÖLÜ | Kültür Portalı

MAAR GÖLÜ - Nevşehir

Adı MAAR GÖLÜ
Mah. Köy - Mevkii Aksaray Yolu Üzeri
Adres Aksaray Yolu Üzeri Acıgöl/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Acıgöl Maarı Acıgöl İlçesinin 3 km doğusunda Nevşehir Aksaray karayolunun hemen kenarında yeralır. Güneyinde Güney Dağı , kuzeyinde Kaleci Tepe Volkan Domları yeralır. 700x500 m bir alanı kaplamaktadır. 1966 yılına kadar sulu durumda bulunan göl 1966 yılında gölü besleyen kaynağın Acıgöl”ün içme suyunun karşılanması için alınması ile kurumuştur. Şu anki durumu ile karın çok yağdı yıllarda ilkbaharda eriyen kar ve yağan yağmur suları neticesinde bir miktar su kısa bir süre toplanmakta ve sonra kurumaktadır. Bugünkü durumu ile göl yatağı kuru durumdadır. Gölün kuzey-doğu yamaçlarında kum alınması sebebi ile tahribatlar oluşmuştur. Kasabalılar ve çevre köylüler tarafından sazlıkların çürümesinden oluşan ve kömürleşmeye yüz tutan tortulların yakılmak için çıkarılması bahanesi ile gölün tabanı tahrip edilmiştir. Yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan iki adet geyik boynuzu da Nevşehir Müze Müdürlüğünde sergilenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K 20.3.1993/1396