­ MANCILIK KİLİSESİ | Kültür Portalı

MANCILIK KİLİSESİ - Sivas

Adı MANCILIK KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii Mancılık Köyü
Adres Mancılık Köyü-Kangal
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Kangal ilçesinin güney-batısında ilçeye 25 km uzaklıktaki Mancılık Köyü’nde tepe yamacındaki stratejik bir noktaya kurulmuş olan kilise, son yıllardaki tahrip nedeniyle iyice harap durumda. Zemin kısım kesme taşları dışında üst kısmı tümüyle yıkık.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Onarım kitabesi-Yapım kitabesi yok. Halkın rivayetiyle onarımın yapılmadığı anlaşılıyor.
Ayrıntılı Tanımı Yapım tarihi ve geçirdiği onarımlarla ilgili olarak herhangi bir ipucuna rastlamadığımız Mancılık Kilisesi, Ermeni yapısı kesme taş bir binadır. Zemin seviyesinden itibaren 2-3 m.lik yüksekliğe kadar ki iç ve dış taş malzeme yer yer sökülmüş olmasına rağmen ayaktadır. Yonca yaprağı kemerli ana portalden basık kemerli bir kapı ile binaya girilmektedir. Kemerler siyah beyaz almaşası ile örülmüştür. Girişteki orta nef yan duvarında haç işaretleri taşlara oyulmuştur. Ayakta kalabilen nef tonozunun bir kısmından, binanın üst örtüsünün moloz taşla örülmüş tonozlardan ibaret olduğu kanaatini ediniyoruz. Son yıllardaki tahrip ile taşları sökülen bina oldukça harap durumdadır. İç kısma çöken molozlar binanın planını çıkarmamıza engel olmuştur.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kullanılmıyor