­ MANİSA TARZANI ANITI | Kültür Portalı

MANİSA TARZANI ANITI - Manisa

Adı MANİSA TARZANI ANITI
Mah. Köy - Mevkii Güzelyurt Mahallesi
Adres Manisa Tarzanı Bulvarı
Vakfiye
Genel Tanım Manisa Tarzanı Anıtı Manisa Birlik tarafından gerçekleştirilen Yeni Manisa olarak bilinen mevkide, Barış alanı, Tarzan Parkındadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı (Bir kayalık üzerinde, elindeki testiden su döken Manisa Tarzanı sadece şort giyimli ve sakallı olarak tasvir edilmiştir.) MANİSA TARZANI KİMDİR: Asıl adı Ahmeddin Carlak’tır .Ahmed Bedevi olarak da anılır. 1899’das Bağdat’ta doğdu. I. Dünya Savaşı’na katıldı. Anadolu’da Kurtuluş Savaşı yapıldığını öğrendiğinde, yeni nişanlandığı Meral adlı Türkmen kızıyla birlikte, Milli kuvvetlere katılmak üzere Anadolu’ya geçmeye karar verdi. Yolda nişanlısı Meral, bir uçuruma yuvarlanarak hayatını kaybetti. Antep ve Kilis cephelerinde kurtuluş savaşına katıldı. Ardından Batı Cephesi ordularında Manisa’ya geldi. Kurtuluş savaşının ardından Manisa’da kaldı. Kırmızı şeritli gazi madalyası takılan Ahmeddin Carlak bir süre Manisa Belediyesi’nde park- bahçe düzenleme görevinde çalıştır. Zamanla kendini Manisa’nın ağaçlandırılmasına adayan Ahmeddin Carlak, kentin güneyinde yükselen Spil Dağı eteklerinde yaptığı bir kulübeye yerleşti ve ömrünün sonuna kadar burada yaşadı. Yeşile olan düşkünlüğü ve yaz kış şortla gezmesi nedeniyle halk arasında Manisa Tarzanı adıyla çağırılır oldu. 1963 yılında hayata gözlerini kapadı.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 05.02.1997/6519