­ İMARET CAMİ | Kültür Portalı

İMARET CAMİ - Çankırı

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı İl Müftülüğü
Yaptıran Candaroğlu Kasım Bey
Yapım Tarihi H:800- M:1397
Yapan Mimar Mustafa
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe 1) Ey Kerim Kasım Bey ibn-i emir-i İsfendiyar / Rahmet itsün ruhuna her dem cenab-ı kird-gar 2) Mescidin dine, imaratın da insaniyete / Altı yüz yıldan berü hizmetle olmuş ber-karar 3) Oldu daratıyla ecdadın da namın ölmedi / Nasa nef’ itmek gibi alemde bir devlet mi var 4) Tazelensün de bu asar-ı ulüvv-i himmetin / Paydar oldukça insaniyet olsun paydar
Vakfiye 1) Ey Kerim Kasım Bey ibn-i emir-i İsfendiyar / Rahmet itsün ruhuna her dem cenab-ı kird-gar 2) Mescidin dine, imaratın da insaniyete / Altı yüz yıldan berü hizmetle olmuş ber-karar 3) Oldu daratıyla ecdadın da namın ölmedi / Nasa nef’ itmek gibi alemde bir devlet mi var 4) Tazelensün de bu asar-ı ulüvv-i himmetin / Paydar oldukça insaniyet olsun paydar
Genel Tanım Dikdörtgen planlıdır. Duvarlar moloz taş temel üstünde ahşap hatıllı kerpiçtendir. Pencereler ahşap basık kemerlidir. Üstü Marsilya kiremitli kırma çatıyla örtülüdür. Minaresi kuzeydoğu köşededir. Minare kaidesi andezit ve sert kalkerden kare planlıdır. Şişkin küp üstünde tuğladan silindir bir gövdeye sahiptir. Şerefe altında üç sıra kalın kirpi saçağı vardır. Korkuluk ve petek silindir biçimindedir. Kapalı iki katlıdır. Üst katı kadınlar mahfilidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1332/1913 yılında İsfendiyar oğlu Kasım Bey tarafından Mimar Mustafa’ya yaptırılmıştır. Ancak cami 1913’den sonra tamamen yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlıdır. Duvarlar moloz taş temel üstünde ahşap hatıllı kerpiçtendir. Pencereler ahşap basık kemerlidir. Üstü Marsilya kiremitli kırma çatıyla örtülüdür. Minaresi kuzeydoğu köşededir. Minare kaidesi andezit ve sert kalkerden kare planlıdır. Şişkin küp üstünde tuğladan silindir bir gövdeye sahiptir. Şerefe altında üç sıra kalın kirpi saçağı vardır. Korkuluk ve petek silindir biçimindedir. Kapalı iki katlıdır. Üst katı kadınlar mahfilidir. Kapı üstünde ahşap çerçeve içinde 48x90 cm. lik oval çerçeveli küfeki taşı üzerinde ince talik beş satırlık manzum yazıtta: 1) Ey Kerim Kasım Bey ibn-i emir-i İsfendiyar / Rahmet itsün ruhuna her dem cenab-ı kird-gar 2) Mescidin dine, imaratın da insaniyete / Altı yüz yıldan berü hizmetle olmuş ber-karar 3) Oldu daratıyla ecdadın da namın ölmedi / Nasa nef’ itmek gibi alemde bir devlet mi var 4) Tazelensün de bu asar-ı ulüvv-i himmetin / Paydar oldukça insaniyet olsun paydar 5) Hazret-i Allah razı olsun onlardan dahi / İtdiler bu emr-i tamire ki hasr-ı iktidar. Yazmaktadır. Cami, ilk defa Candaroğlu Kasım Bey tarafından 800/1397 yılında yaptırılmıştır. Şimdiki cami ise 1332/1913 yılında İsfendiyar oğlu Kasım Bey tarafından Mimar Mustafa’ya yaptırılmıştır. Ancak cami 1913’den sonra tamamen yenilenmiştir.
Tescil Kararı 20.11.1990 - 1487

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2698    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma