­ İMARET CAMİİ | Kültür Portalı

İMARET CAMİİ - Sivas

Yapım Tarihi XIX. Yüzyıl
Yapan ---
Kitabe Var (Onarım Kitabesi)
Vakfiye Var (Onarım Kitabesi)
Genel Tanım Etrafı avlu duvarı ile çevrili geniş bir bahçe içerisinde yer alan ahşap camii, dikdörtgen planlı kırma çatılı üzeri saç ile örtülmüş ve duvarları bir sıra kesme taş üzerine kerpiç malzemeyle örülmüştür.
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar 1995 ve 2003 yıllarında minaresi onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sivas Müzesinde korunan Sivas Daru’r Raha kitabesinde: “Allah’ın rahmetine muhtaç olan Kemaleddin Ahmet b. Rahat’ın iki oğlu Hattab ve Hüseyin-Allah onlara rahmet etsin ve onları affetsin- bu yeri ehli dinden alimlere, fakir ve miskinlere vakfettiler. Adını Daru’r-Raha koydular. Onlara emin istirahat yeri yaptılar. Muharrem 720 (Şubat-Mart 1320) sonra Allah’ın rahmetine muhtaç kulu Ahmet b. Rahat’ın oğlu merhum ve mağfur Abdulvehhabın oğlu Şeyh Hasan-Allah ona rahmet etsin ve onu affetsin- burasını tecdîd etti. 779 Muharrem (Mayıs-haziran 1377)” ibareleri yer almaktadır. Bu kitabeden anlaşılacağı gibi burada bulunan ilk camiyi Rahatoğlu ailesinden Şeyh Hasan’ın H.779 (M. 1377) tarihinde onardığı görüyor. Zikredilen alan üzerine muhtemelen XIX. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan ve son cemaat mahalli bulunmayan İmaret Camiinin içine bir holden girilir, ancak bu kısmın sonradan kapatıldığı minarenin konumundan anlaşılmaktadır. Bu holün yanında kapının hemen sağında bir imam odası da yer almaktadır. Holden sonra bir kapı vasıtasıyla harim kısmına girilir. Dikdörtgen planlı harimde doğu ve batı yönde iki pencere ve mihrap tarafında mihrabın iki yanında olmak üzere mazgal tarzda dışa doğru daralan pencerelere yer verilmiştir. Pencere boyutlarında duvarlar ahşap kuşaklar halinde içten çevrelenmiştir. Kadınlar mahfiline holden bir merdivenle çıkılmaktadır. Harim tarafından kapatılmış ve sadece harim kısmında yuvarlak bir balkon görülür. Alçı mihrap nişi içerisinde yer alan kandil ve perde motifi ile mihrap bordüründe sarmaşık dal motifleri yer almakta olup iki yandan sütunçeler ile sonlandırılmıştır. 20. yy sanatını yansıtan ahşap bir minberi vardır. Caminin tavanı ahşaptan olup sekizgen ahşap bir göbek etrafında çıta baskı tekniğinde bir kompozisyon oluşturulmuş olup içten ve dıştan beton sıva ile sıvanmıştır. Camiinin kuzey cephesinde ahşap bir minaresi bulunmaktadır.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 68–70
Ekler ---