­ İMARET MEDRESESİ | Kültür Portalı

İMARET MEDRESESİ - Çankırı

Adı İMARET MEDRESESİ
Harita No 19 L–111
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mahallesi, Vali Ayhan Çevik Cad. Merkez
Adres Cumhuriyet Mahallesi, Vali Ayhan Çevik Cad. Merkez / ÇANKIRI
Vakfiye -
Genel Tanım Bina; temeli çamur harçlı taş duvar olup, üzerinde yükselen ahşap çatkı arası kerpiç alt ve üst katları ihtiva etmektedir. Yer yer çimento harçlı derz yapılmıştır. Zemin ve birinci kat tamamen ahşap karkas olup dolguları kerpiçtir. Üzeri alçı sıva ile sıvalıdır. Çatı alaturka kiremittir. Zemin katta dükkanlar mevcuttur. Birinci katta ise şekerci kız Kur’an kursu üç odasını işgal etmekte diğer odalar ise ardiye olarak mütevelli tarafından kiraya verilmektedir. Binanın zemin katında yer alan dükkanların arasından kesme taştan yapılma ve ortasında bir kilit taşı bulunan tonozlu bir kapıdan medrese ve cami avlusuna girilir. Buradan çift taraflı merdivenle üst kata çıkılır. Açık sofalıdır. Üst kat Kur’an kursu odalarından bir tanesinde ise tavan göbeği mevcuttur. Tonozlu giriş kısmı ahşap tavanlı olup sarkıtlı süsler ile bitmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bina; temeli çamur harçlı taş duvar olup, üzerinde yükselen ahşap çatkı arası kerpiç alt ve üst katları ihtiva etmektedir. Yer yer çimento harçlı derz yapılmıştır. Zemin ve birinci kat tamamen ahşap karkas olup dolguları kerpiçtir. Üzeri alçı sıva ile sıvalıdır. Çatı alaturka kiremittir. Zemin katta dükkanlar mevcuttur. Birinci katta ise şekerci kız Kur’an kursu üç odasını işgal etmekte diğer odalar ise ardiye olarak mütevelli tarafından kiraya verilmektedir. Binanın zemin katında yer alan dükkanların arasından kesme taştan yapılma ve ortasında bir kilit taşı bulunan tonozlu bir kapıdan medrese ve cami avlusuna girilir. Buradan çift taraflı merdivenle üst kata çıkılır. Açık sofalıdır. Üst kat Kur’an kursu odalarından bir tanesinde ise tavan göbeği mevcuttur. Tonozlu giriş kısmı ahşap tavanlı olup sarkıtlı süsler ile bitmektedir.
Orjinal Kullanım Medrese
Önerilen Kullanım Medrese
Tescil Kararı 20.11.1990 - 1479

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3345    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Mart 2013 Cuma