­ MAŞATHÖYÜK | Kültür Portalı

Maşathöyük - Tokat

Adı Maşathöyük
Mah. Köy - Mevkii Zile
Adres Yalınyazı
Genel Tanım Höyük
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Maşathöyük; Zile ilçesine 20 km. uzaklıktaki Yalınyazı Kasabası'nın batısında yer alır ve eski adı Tapigga'dır. 450x225 m boyutlarındaki höyüğün yüksekliği ova seviyesinden itibaren 29 m.dir. 1945 yılında kısa süreli kazı ve araştırmalar yapılan höyükte, 1973 yılında Prof.Dr. Tahsin ÖZGÜÇ tarafından başlatılan kazılar 1984 yılına kadar devam etmiştir. Yapılan kazılar sonucunda höyüğün, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerinde iskan gördüğü anlaşılmıştır. Hitit dönemine ait kazılarda kırk odası tespit edilebilen, 100x100 m. boyutlarında bir saray açığa çıkarılmıştır. Sarayın bodrum katını oluşturan bu odalarda yer yer çok büyük erzak küpleri bulunmuştur. Yangın geçirdiği anlaşılan yapının temel kalınlığı 1,5 m. yi geçmektedir. Kazı buluntuları arasında seramik kaplar, törensel içki kapları, tanrı ve tanrıça heykelleri, çivi yazılı Hitit tabletleri, mühür baskıları yer almaktadır.
Bugünkü Kullanımı Höyük
Önerilen Kullanım Höyük