­ MEMİŞOĞLU ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Memişoğlu Çeşmesi - Kocaeli

Adı Memişoğlu Çeşmesi
Envanter No .
Harita No .
Adres Gebze
Vakfiye
Genel Tanım İski su deposunun altında yeni Bağdat Caddesi üzerindeki çeşme oldukça onarım görmüştür.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Küçük bir kulube görünümündeki çeşme beşik çatılı olup, üçgen alınlıklıdır. Ön yüzünde Ortada bir kitabe alt kısma doğru sağda ve solda küçük maşrapa koymak için nişler bulunmaktadır. Altta ortada ise musluk olduğu bulunmaktadır. " Memişoğlu Abdullah zade Eyüp Ağa tarafından Rumi 1230 senesinde yaptırılmış ve 1956 senesinde eski bir tapu memuru Arif Özen kızı Hayriye Özen hayrınatamir edilmiştir. " yazılıdır. Altında ise uzunlamasına dikdörtgen taş üzerinde yine kabartma Osmanlıca kitabede ise 1230 tarihi okunmaktadır.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun 12.03.1991 tarih ve 2637 sayılı karar ekidir.