­ MEMLEKET HASTANESİ | Kültür Portalı

Memleket Hastanesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Alaattin Mahallesi
Adres Alaattin Mahallesi Hasta Yurdu Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sağlık Bakanlığı
Yapan E. ERBİLEN
Vakfiye
Genel Tanım Ahmet Vefik Paşa,1863 yılında Bursa'nın sağlık sorunlarına yanıt vermek amacıyla Hisar'da bir konağın onarımını yaptırmış, Guraba Hastanesi ismi ile bu binada 1868 yılında hizmet verilmeye başlanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ahmet Vefik Paşa,1863 yılında Bursa'nın sağlık sorunlarına yanıt vermek amacıyla Hisar'da bir konağın onarımını yaptırmış, Guraba Hastanesi ismi ile bu binada 1868 yılında hizmet verilmeye başlanmıştır.1879 ve 1882 döneminde bursa Valisi tarafından hastane geliştirilerek hastane binası yapılmıştır.Avrupa'da yaygın olan Neoklasik izler taşımaktadır.Birinci Dünya Savaşı Dönemi'nde hastane büyük hasar görmüş, Bursa'nın kurtuluşunun ardından 1922 yılında onarılmıştır.Bu süreçte hastanenin ismi Ahmet Vefik Paşa, Guraba ve daha sonra Memleket Hastanesi olmuştur.1947 yılında mevcut hastanenin güneyinde yeni bir bina inşaa edilerek 1952 yılında Devlet Hastanesi ismi ile hizmete girmiştir.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Yayın Dizini Bursa Kültür Envanteri Anıtsal Eserler,2011 Bursa Büyükşehir Belediyesi
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1497    Eklenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi