­ MERYEMANA KİLİSESİ | Kültür Portalı

MERYEMANA KİLİSESİ - Şırnak

Adı MERYEMANA KİLİSESİ
Envanter No _
Mah. Köy - Mevkii AŞAĞI MAHALE İDİL
Adres Eski Çarşı Cad. Timur Çeşmesi Sok. AŞAĞI MAHALE İDİL
Vakfiye -
Genel Tanım Kilise, İdil ilçe merkezinde eski yerleşim yerinde bulunmaktadır Avlunun kuzey batısına yerleştirilmiş olan kilise, doğu –batı ekseninde dikdörtgen planlı bir yapıdır. Süryani Ortodoks cemaatine ait kilise faal durumdadır. Dıştan 9.85x20.40 m ölçülerinde, bazilikal planlı ve iki neflidir. Doğusunda iki bölümlü mezbah (sunak) bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güneyden basit bir kapıyla iç mekana girilmektedir.Ortada iki serbest ayakla ayrılan nefler, dört bölüm halinde çapraz tonozlarla örtülmüştür. Kuzey nef daha dar yapılmıştır. Mezbah, naostan yüksekte ve iki çapraz tonoz örtülüdür. Birinci nefe bakan kduşkudşin dikdörtgen görünüşlü ve planlı bir niş şeklindedir. Yüzeyinde ikonografik, bitkisel ve geometrik bezemeler vardır. Ayrıca tüm iç mekan sıvalı ve boyalıdır.Dış cepheler sağır tutulmuş, kaba yonu taşlarla örülmüştür. Sonradan bir çan kulesi eklenmiştir. Tescilli olan kilise sağlam ve bakımlıdır
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı 177-17.02.2005
Yayın Dizini -TOP Mehmet, KOÇ Erkan, İSLAMOĞLU Hatice "Hakkari ve Şırnk il ve ilçeleri yüzeysel araştırma, 2004