­ METERİS MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Meteris Mezarlığı - Elazığ

Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Kitabe Mezar Kitabesi
Vakfiye Mezar Kitabesi
Genel Tanım Harput’tan İmam Efendi Türbesine giden yolun sağ ve solundaki mezarlıktır. Yalnız aşağıdaki bölümde iki taş sanduka dikkat çekicidir. Diğer mezarlar toprak mezar ve yazılı taşlıdır. Yeni mezarlar da vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Beyzade Efendi Mezarlığı civarıdır. Yeni ve eski mezarlar vardır. Genellikle toprak ve eski yazılı taşlı mezarlardır. İki sanduka taş işçiliği bakımından dikkat çekicidir. A- Sandukası: Kapak üstü düz kenarları silmeli, kapak üzerindeki mezar taşı kitabesinde 1283 tarihi vardır. Sandukanın uzun yüzleri kenarlarda sekizgen, ortada dik¬dörtgen olmak üzere üç bölüme ayrılmıştır. İki yanda daire içinde rozet ortada ise sütunlu kemer içinde kandil motifleri vardır. Kısa yüzlerinde bir sekizgen bölme içinde rozet motifi vardır. B- Sandukası: Kapağı yoktur. Mezar taşı üzerinde “Hacı Ali Ağazade H.1202” tarihi mevcuttur. Sandukanın uzun yüzleri üç sivri kamerle üç bölmeye ayrılmış olup iki kenar¬daki kemer içi küçük karelerle doldurulmuştur. Orta kemer içinde rozet motifi vardır. İki üst köşelerde palmet motifleri, kemer araları ise spirallerle süslüdür. İki kısa yüzde kandil motifi mevcuttur. C-SANDUKASI: Bezemesizdir. Mezar taşı kitabesinde 1220 tarihi mevcuttur.