­ MEVLEVİHANE | Kültür Portalı

MEVLEVİHANE - Manisa

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran İshak Çelebi
Yapım Tarihi M. 1369
Yapan EMET BİN OSMAN
Vakfiye -
Genel Tanım Kaba yonu taş, moloz taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş, merkezi kubbeli avluya açılan dört eyvanlı plan şemasına sahip bir yapıdır.
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar 1962 yılında onarılmış ve onarım 1983 yılında küçük çapta yinelenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Mevlevihane’nin cümle kapısı, betonarme bir sundurma ile kapatılmış olan kuzey cephesinin ortasındadır. Tuğla söveli ve sivri kemerli bir nişin içine açılmış olan kapının üst kenarı, blok taşlardan yapılmış basık kemer biçimindedir. Bu kapıdan girilen sivri tonoz örtülü giriş eyvanının sol tarafındaki oda, ana eksene dikdörtgen bir plana sahiptir ve üstü sivri tonoz örtü ile kapatılmıştır. Sağ taraftaki oda ise kareye yakın dikdörtgen planda olup, bu oda ile giriş eyvanının ortak duvarı içine açılmış taş basamaklı bir merdiven ile üst kat odalarına çıkış sağlanmıştır. Kare planlı ana mekânın üstü pandantif geçişli bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbeli mekânın doğu ve batı yönündeki iki yan eyvanı zeminden 50 cm. kadar yüksek tutulmuş ve eyvanların arka duvarlarında açılmış ikişer küçük kapı ile tonoz örtülü hücrelere giriş sağlanmıştır. Giriş eyvanının tam karşısında yer alan ana eyvan, yapının mescit kısmı olmalıdır, fakat bir mihrap izine rastlanmamıştır. Ana eyvanın iki yanındaki geniş odaların eyvanla olan ortak duvarları içine açılmış büyük ocaklar, bu odaların ikamete mahsus olduğunu düşündürüyor. Üst kata çıkan merdivenlerin bağlandıkları odaların kapı yerleri yanlış onarım sırasında örülerek kapatıldığından, üst kat odalarına girilememektedir.
Tescil Kararı GEAYK 12.04.1964/2427; 08.02.1974/7678; İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/34
Yayın Dizini uçay - Gökçen, 1939, 92 / Goodwyn, 1971. / Emecen, 1995, 282 – 297 / Acun, 1999, 350-368