­ MİDE SUYU | Kültür Portalı

Mide Suyu - Yalova

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sağlık Bakanlığı
Kitabe 19. yy. 2. çeyrek
Vakfiye 19. yy. 2. çeyrek
Genel Tanım Termal Kaplıca Alanı'nın ortasında Çınar Oteli'nin karşısında yer alır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Eski mide suyu 1833 yılında yapılmış ve sonra 1933 yılında yıkılarak yeniden yapılmıştır.Sultan Abdülhamit Dönemi' nde Termal'e Çınar Otel ve su içmek için büvet yaptırılır.Mide suyu çınar otelin yanında büvet şeklindedir.Demir parmaklıklar eyfel kulesi motifleri ile aynıdır.Su doğrudan kaynaktan gelmektedir. Kronik gastrit, nezlevi bağırsak hastalıklarına ve kolit, kabızlık gibi hastalıklara iyi gelmektedir.Soğutularak maden suyu gibi de içilmektedir.
Tescil Kararı Kocaeli Kültür Varlıklarını Loruma Bölge Kurulu'nun 23.11.2010 tarihli kararı
Yayın Dizini Aydın Akan, " Het yönüyle Termal İlçesi" . Yalova Kaplıcaları İşl.İdaresi Tes., Sezai Taşkıran.sunum