­ MİHAL GAZİ CAMİİ | Kültür Portalı

Mihal gazi Camii - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Orta Mah.
Adres Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi, Orta Mah.
Pafta 50M-IV
Yaptıran Gazi Mihal
Vakfiye
Genel Tanım Kerpiç ve moloz taştan yığma olarak yapılmış, dikdörtgen planlı, ev tipli ve orijinal karakteri bozulmuş camidir.
Yapılan Onarımlar 1952 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kerpiç ve moloz taştan yığma olarak yapılmış, dikdörtgen planlı ve ev tipli olan caminin, bilinçsiz onarımlar nedeniyle orijinal karakteri bozulmuştur. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. litaretüre göre burada bir külliyenin olduğu tespit edilmiştir. Bu külliyeyi yaptıran Gazi Mihal'dir. caminin tavanı ahşap, iç içe iki çerçeve şeklinde ve iç çerçeve köşelerinde tek renk tonunda dairesel olarak işlenmiş çeşitli desenlerde motifler ve ortada stilistik bitkisel motifli bir rozet bulunmaktadır. Mahvel ahşap altı adet direkle taşınmakta, direkler arası kemerli olup üzeri bütünüyle badana yapılarak boyanmıştır. Orijinal tek penceresi bulunmakta, orijinal minaresi yıkılmış, kaidesi durmakta ve yeni minare iki şerefeli olarak kuzeydoğu köşede yapılmıştır. caminin çatısı kırma, geniş saçaklı ve Marsilya kiremitle kaplıdır. Bahçede bulunduğu söylenen mezarlık zamanla ortadan kaldırılmıştır.
Tescil Kararı B.K.T.V.K.K 26.11.1988/225
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 500    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba