­ MOLLA ARAP (BALABAN BEY) CAMİİ | Kültür Portalı

Molla Arap (Balaban Bey) Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Mollaarap Mahallesi
Adres Mollaarap Mahallesi Balabancık Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Molla arap
Yapım Tarihi 16. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Cami dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuş olup, asıl ibadet alanı üzerinde ardı ardına iki kubbe yer almaktaydı. Belgelere göre, cami ilk yapıldığında dokuz kubbeliymiş. Ulu Cami tipindedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 19. yüzyılda meydana gelen bir deprem sonucu cami kısmen yıkılmış, aksına rastlayan iki kubbe ve kubbeyi taşıyan ayakları sağlam kalmıştır. Ampir üslubunda bir tamir ile cami kullanılır hale gelmiş ve üst kısmı dokuz kubbe ile örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Molla Arap mahallesi Balabancık Caddesi’nde bulunmaktadır. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde “Molla Arap” ünvanlı Mevlana Mehmet b. Ömer b. Hamza tarafından yaptırılmıştır. Cami dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuş olup, asıl ibadet alanı üzerinde ardı ardına iki kubbe yer almaktaydı. Belgelere göre, cami ilk yapıldığında dokuz kubbeliymiş. Ulu Cami tipindedir. Dört büyük fil ayağı üzerine oturtulmuştur. Caminin duvarları üç sıra tuğla ve moloz taşı ile örülmüştür. 19. yüzyılda meydana gelen bir deprem sonucu cami kısmen yıkılmış, aksına rastlayan iki kubbe ve kubbeyi taşıyan ayakları sağlam kalmıştır. Ampir üslubunda bir tamir ile cami kullanılır hale gelmiş ve üst kısmı dokuz kubbe ile örtülmüştür. Kuzeybatı köşesindeki minare tuğla gövdeli olup sekizgen kaideden üçgenler aracılığı ile silindirik gövdeye geçilmektedir. Minarenin külahı, Bursa’daki hiçbir minarede benzeri olmayan şekilde boğuntulu ve sivridir. Caminin önünde büyükçe bir avlu vardır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA- DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2492    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2014 Çarşamba