­ MOR ADAY KİLİSESİ | Kültür Portalı

MOR ADAY KİLİSESİ - Şırnak

Adı MOR ADAY KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii BAŞAK KÖY
Adres Basak Köyü -İDİL
Vakfiye -
Genel Tanım Kilise Öğündük köyüne bağlı Basak mezrasında bulunmaktadır. Eski bir Süryani yerleşimi olan köy, 19. yy. sonlarında terkedilmiştir. Bu terkten sonra bir ara ev olarak kullanılan kilise, günümüzde kendi haline bırakılmıştır.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kiliseden sonra eve dönüştürüldüğünde bazı ilave ve değişiklikler yapılmıştır. Dış köşelerine silindirik kuleler eklenmiş, iç mekan da yeniden düzenlenmiştir. İki katlı bir yapıdır. Kilise, bölgede en yaygın şekilde uygulanan parokial plan tipindedir. Doğu batı yönünde dikdörtgen planlı ve 13.26x20.20 m ölçülerinde narteks, naos ve mezbah bölümlerinden oluşmaktadır. Güneyde doğu –batı ekseninde uzunlamasına beşik tonoz örtülü narteks yer almaktadır. Buraya güneyden iki kapı ile girilmektedir.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 3037 -02.11.2002
Yayın Dizini -TOP Mehmet, KOÇ Erkan, İSLAMOĞLU Hatice "Hakkari ve Şırnk il ve ilçeleri yüzey.araşt, 2004 s.313

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 751    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe