­ MOR KAVMİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mor Kavmi Kilisesi - Şırnak

Adı Mor Kavmi Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Haberli Köyü
Adres Haberli Köyü-İDİL
Vakfiye -
Genel Tanım Kareye yakın dikdörtgen planlı olan kilise iki bölümlü olup girişte naos bölümü ile bunun doğusundaki mezbahtan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Haberli köyünün üst kesiminde bulunan kilise, dıştan 8.50x9.80 m ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Kilisenin dış batı taragında bir avlu bulunmaktadır. Üzeri dıştan kuzey güney yönünde kırma çatıyla örtülmüştür. İç mekan iki bölümlü olup girişte naos bölümü ile bunun doğusundaki mezbahtan oluşmaktadır. Avluya açılan batı cephe ortasındaki düz atkı taşlı bir kapı ile kiliseye girilmektedir. Naos, 4.10x6.60 m ölçülerinde, kuzey-güney doğrultusunda enine dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Mezbahta bulunan doğusunda aynı şekilde enine dikdörtgen ve 2.05x6.60 m ölçülerindedir. Her iki bölümün üzeri kuzeygüney doğrultusunda beşik tonoz ile örtülüdür. Naostan üçlü bir açıklıkla mezbaha giriş sağlanmaktadır. Sıvalı olan duvarlarına kırmızı ağırlıklı kök boya ile çizikleme figür ve süslemeler yapılmıştır. Yapının dış cephesinde oldukça iri blok taşlar kullanılmıştır. Tescilsiz olup kültür varlığı olarak kayıt altına alınmalıdır. Ziyaret amacı dışında kullanılmamaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı 2295- 10.06.2009
Yayın Dizini Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP, Hakkari ve Şırnak İlleri ileAraştırması Raporu, 2006 ank,2008,s.469-488

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 825    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe