­ MOR ŞALİTO KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mor Şalito Kilisesi - Şırnak

Adı Mor Şalito Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Haberli Köyü
Adres Haberli Köyü-İDİL
Vakfiye -
Genel Tanım Kuzeyden güneye doğuya doğru eğimli bir araziye yapılmıştır. Dıştan doğu batı istikametinde dikdörtgen bir yapıdır. Kuzeyinde bir avlu mevcuttur. Avludan kuzey cephenin batısında dışa taşıntılı, eyvan şeklinde girintili bir kapıdan kiliseye girilmektedir. Kapı taşıntısı aynı zamanda üst dama çıkış sağlayan merdiven olarak düzenlenmiştir. Taş duvarlı ve tek neflidir.
Yapılan Onarımlar -2006 yılında köydeki suryani halk tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Haberli köyünde bulunan kilise, doğ batı yönünde dikdörtgen planlı, 6.15x15.55 m ölçülerinde olup tek neflidir. Doğusunda mezbah (sunak) batısında ise naos bölümü bulunmaktadır. Kuzeyinde taş duvarla çevrelenmiş bir avlu bulunmaktadır. Avludan kiliseye kuzey cephesinin batı köşesine açılmış dışa taşıntılı bir kapı ile girilmektedir. Girişteki tek bölüm halindeki naos, doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı ve 4.40x8.90 m ölçülerinde yapılmıştır. Üzeri aynı yönde beşik tonoz ile örtülüdür. Naostan geniş bir açıklıkla mezbah bölümüne geçilmektedir. Burası naostan birkaç basamak yüksek ve 4.10x4.40 m ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Üzeri doğu-batı doğrultusunda beşik tonoz örtülüdür. Mezbahın ortasında bir kduşkudşin (mihrap) bırakılmıştır. Kesme taş malzeme ile yapılmış ve dikdörtgen görünüşlü kduşkudşinin batıya bakan yüzeyi cephe özelliği taşımaktadır. Dıştan iki bordürle sınırlandırılmış yüzeyin üst ortasına bir niş yerleştirilmiştir. Bunun alt ortasındaki düz yüzeye Süryanice bir kitabe bırakılmıştır. Yapıda iç mekan yer yer kesme taş dış cephede ise moloz taş kullanılmıştır
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı 2296- 10.06.2009
Yayın Dizini Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP, Hakkari ve Şırnak İlleri ileAraştırması Raporu, 2004 (Yayınlanmamış)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 900    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe