­ MORALİBABA CAMİİ HAZİRESİ | Kültür Portalı

MORALİBABA CAMİİ HAZİRESİ - Sivas

Envanter No 58/01/1.0
Harita No 19 M-I
Mah. Köy - Mevkii Moralibaba Mahallesi
Adres Pulur Mahallesi Mor Ali Baba Camii Bahçesi SİVAS
Vakfiye
Genel Tanım Yeni yapılmış bulunan Moralibaba Camii ve Kur’an Kursu önünde yer alan sekiz adet mezardan oluşan bir haziredir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hazire, Sivas’ın “Çayırağzı semtinde Kızılırmak sağlık Ocağı karşısındaki Mor Ali Baba Kuran Kursu bahçesi içerisindedir. Çalışkanlığından dolayı mûr (karınca) lakabı halk arasında “mor” olarak kullanılmaktadır. Bu gün kabrinin bulunduğu yerde bir tekke ile mescidi bulunan Mur Ali Baba’nın 1882 yılında vefatı üzerine tekkenin güneydoğu köşesine bir türbe yapılarak defnedilmiştir. Dikdörtgen planlı eliptik bir tek kubbe ile örtülüdür. Tekke ve mescit tamamen yıkılmış olduğundan1980’li yıllarda yeniden iki katlı betonarme bir bina yapılmıştır. (İbrahim, Yasak, Sivas Yatırları ve Abdulvehhab Gazi Hazretleri, Sivas 2004, s. 94–95.) Moralibaba Kur’an Kursu ve Camiinin doğusunda, giriş kapısının sol tarafında sekiz adet mezar bulunmaktadır. Bunlardan biri Abdülkadir Gulamî’ye, biri Mor Ali Baba’ya, biri eski Sivas Valisi Hasan Paşa’ya ve diğeri de Fazlullah Moral’a ait mezarlardır.
Yayın Dizini Yasak, İbrahim, Sivas Yatırları ve Abdulvehhab Gazi Hazretleri, Sivas 2004, s. 94–95