­ MURADİYE ŞEYTAN KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Muradiye Şeytan Köprüsü - Van

Adı Muradiye Şeytan Köprüsü
Mah. Köy - Mevkii
Adres Muradiye - Çaldıran yolunun 350m kadar batısında, Muradiye'den 7km uzaklıkta, Bendi Mahi Çayı üzerinde kurulmuştur.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 18-19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Muradiye - Çaldıran yolunun 350m kadar batısında, Muradiye'den 7km uzaklıkta, Bendi Mahi Çayı üzerinde kurulu tek kemerli bir köprüdür. Köprüyle ilgili herhangi bir yazıt yada eski kaynaklarda geçen bir bilgiye ulaşılamamıştır.Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yapım tekniği ve mimari özelliklerine göre 18. veya 19.yy'da yapıldığı düşünülmektedir.Bendi Mahi Çayı üzerinde volkanik bir kaya zemini içinde açılmış doğal bir kanaldan akmaktadır.Köprünün kurulduğu yerde bu kanal daralmakta ve derinleşmektedir. Çevre köyler ile Muradiye arasındaki ulaşım bu köprü üzerinden sağlanmakta, tehlikeli bir geçiş olduğu içinde yapıya Şeytan Köprüsü denmektedir.
Yapılan Onarımlar Farklı zamanlarda onarımlar yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Köprü kuzeybatı-güneydoğu yönünde 56 derece açı ile kayaya oturtulmuştur. Döşeme uzunluğu 22,6m ve tabliye genişliği 5,95m olarak kaydedilmiştir. Su seviyesinden yüksekliği 14m dir. Köprü 5,5m genişliğinde basık bir kemere sahiptir. Tek gözlü köprünün kemerinde beyaz renkli kesme kalker taşı ve tempan duvarındaki onarım gören kısmında ise moloz taş kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü