­ MURAT BABA (ŞEYH ŞERAFETTİN) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Murat Baba (Şeyh Şerafettin) Türbesi - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Parsel 3, 8
Vakfiye
Genel Tanım Ağa Camii yakınında Balakgazi parkı içindedir. Altıgen planlıdır. Üzeri basık bir kubbe ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar 2012 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Harput, Ağa Mahallesi, Albayrak Sokak’ta (Balak Gazi Parkı’na çıkan caddenin hemen sağında) yer almaktadır. Mülkiyeti Maliye Hazinesi ve Elâzığ Belediyesine aittir. Kitabesi bulunmayan türbenin tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Altıgen planlı türbenin duvarları moloz taştan yapılmış olup beton sıvalıdır. Tek katlıdır. Her bir köşesinin dış ölçüsü yaklaşık olarak 4,10 m olarak ölçülmüştür. İçten içe ölçüleri ise değişkenlik (2,85 m-3.05 m arası) göstermektedir. Türbeye giriş caddeye bakan doğu cephesinden yapılmaktadır. Kapı dikdörtgen olup sivri bir kemer içine yerleştirilmiştir. Mekanın iç kısmında bir adet ahşap sanduka bulunmaktadır. Yapıda, güneybatı duvarında bir adet, kubbe eteğinde bir adet olmak üzere toplamada iki adet küçük ebatta pencere mevcuttur. Günümüzde üzere basık kurşun bir kubbe ile örtülü olan yapının üst örtüsünün düz ve toprak damlı olduğu belirtilmiştir. Altıgen mekanını köşelerinde tuğladan yapılmış üzerindeki kubbeye geçişi sağlayan tromplar bulunmaktadır. Yine bu köşelerde “T” şeklinde, tuğladan yapılmış çıkıntı ve kubbe eteğinde testere dişi şeklinde yapılmış süslemeler mevcuttur. Şeyh Şerafettin’in 1313 yılında şehit olduğu bilinmektedir. Zaviye olaraktan adı geçen yapıdan ilk olarak 1566 tarihli Tahrir Defterinden bahsedilmektedir. Daha sonra ziyarete gelen kişilerin yüksek ihtimalle muradının (dileklerinin) kabul edilmesi anlamdan kaynaklı olarak Murad Baba olarak anıldığı bilinmektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3065    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2024 Salı