­ MURTLUTEPE MOZAİKLİ ALANI | Kültür Portalı

MURTLUTEPE MOZAİKLİ ALANI - Osmaniye

Adı MURTLUTEPE MOZAİKLİ ALANI
Adres Aşağıbozkuyu Köyü Kadirli
Vakfiye
Genel Tanım Aşağıbozkuyu Köyü’nün güneybatısında Murtlutepe Mevkiinde yer alan tepenin üst kısmında toprağın yaklaşık 15-20cm altında üzeri köylülerce açılmış 20x20 cm ebatlarında taban mozaiği ile karşılaşılmıştır. Köylülerce çok az bir kısmı açıldığımdan mozaik alanın üzerindeki süsleme tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak tesseraların normal ölçülerde olduğu ve orta düzeyde bir işçilikle yapıldığı görülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Özellikle mozaiğin etrafında yoğunlaşan geç Bizans dönemine ait çatı kiremitleri, amorf seramik parçaları, az da olsa yeşil sırlı seramik parçalarına rastlanmıştır. Ayrıca bu alanın 30-40m kuzeyinde bulunan ve üzeri oldukça büyük taş bloklarla kapatılmış Geç Bizans dönemi sarnıç yapısı ve zeytinyağı işlikleri mevcuttur. Alanın çevresi incelendiğinde üzeri dolgu toprakla örtülü kaya kesikleri işlikler ve arazinin yapısından ve yapılan tarımsal faaliyetten tam olarak tanımı yapılamayan arkeolojik bulgular tespit edilmiştir. Mozaikli alanın ve arkeolojik bulguların yer aldığı alan çevresiyle ve arazi yapısıyla birlikte değerlendirildiğinde bu alanda Geç-Bizans Döneminde tepe üstü yerleşimin olduğu sonucuna varıldı
Tescil Kararı 27.05.2009–4983
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 847    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma