­ MUSA EFENDİ CAMİİ | Kültür Portalı

MUSA EFENDİ CAMİİ - Nevşehir

Adres Nevşehir Ürgüp Merkez
Yapım Tarihi 19.yy
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Ürgüp İlçesi merkezinde, Ürgüp’ü Nevşehir’e bağlayan yolun hemen kuzeyinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp İlçesi merkezinde, Ürgüp’ü Nevşehir’e bağlayan yolun hemen kuzeyinde yer alan camiin, kapısı üzerindeki yeni kitabe levhası H. 1233 tarihini vermektedir. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş camide, büyük ölçüde yeni yapılmış çimento sıvanın kullanıldığı görülmektedir. Batıdan bir avlu duvarı ile sınırlanan yapının batısına, doğu-batı doğrultusunda uzanan kirişlemesi üstten kaplamalı son cemaat yeri yaptırılmıştır. Yapının doğu cephesi beden duvarında pencerelerin üst seviyesine kadar uzanan dört payanda ile desteklenmiştir. Kırma çatı ile örtülü caminin özgün minaresi batı cephesi güneyinde bulunan dört sütunla biçimlendirilmiş baldaken tarzdadır. Yapının kuzey cephesi eksenindeki yuvarlak kemerli kapısı, kırma çatı örtülü yuvarlak kemerli bir eyvan içerisine alınmıştır. İç mekan kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzey-güney doğrultusunda, üçer sütun ve ikişer duvar payesine aynı doğrultuda atılan kemerlerle, mihrap duvarına dik uzanan takviye kemerlerle desteklenmiş beşik tonoz örtülü üç sahın oluşturulmuştur. Güney duvarı ekseninde mihrap, mihrabın batısında taş minber yer alır. Güney duvara her bir sahına açılacak şekilde yuvarlak kemerli mazgal tipinde üç pencere, doğu duvara aynı biçime sahip üç pencere, batı duvara ise iki pencere yerleştirilmiştir. Kuzeyden iki köşe ahşap lambri ile çevrilerek kadınlar mahfili oluşturulmuştur. Caminin köklü bir restorasyona ihtiyacı vardır.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987 / 3447