­ MUTFAKLAR | Kültür Portalı

MUTFAKLAR - Edirne

Adres Sarayiçi
Pafta 51L-IVb
Yaptıran II.Mehmet
Genel Tanım Tek katlı ve yan yana birbirine bağlı mekanlar topluluğudur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedid-i Amire) ‘nin mutfak yapısı olarak bilinen Matbah-ı Amire, Tunca Nehri’nin güneybatı kesiminde, Fatih Köprüsü’nün batı yanında yer almaktadır. II.Mehmet zamanında, 15 yy ortalarında inşa edildiği kabul edilen yapı; mimari özelliklerinin yanı sıra, inşa malzemesi ve tekniği ile de devrin özelliklerini yansıtmaktadır. Doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip olan Matbah-ı Amire, üç bölüm halinde düzenlenmiştir. Doğu-batı yönünde sıralanmış kare ayaklara oturan sivri kemerlerle yapının batı bölümü, kendi içerisinde dört, doğu yanında kalan eş büyüklükteki iki bölüm ise, ikişer kare mekana bölünmüştür. Her bir mekan üzeri, pandantiflerle geçilen birer kubbe ile örtülmüştür. Yapının iç mekanlarında tuğla ile yapılmış dört adet dikdörtgen kesitli birer ocak vardır.Bu ocakların devamı niteliğinde, düzgün kesme taş ile yapılmış bacaları vardır. İnşasında kaba yontu ve moloz taş ile tuğlanın kullanıldığı yapının kuzey ve güney cephesi boydan boya kat eden; zemini tuğla döşeli, üzeri ise olasılıkla ahşap direklere oturan sundurmayla örtülü bir revağın var olduğu mevcut izlerinden anlaşılmaktadır. Mevcut kalıntılardan iç duvar yüzeylerinin sıvalı olduğu anlaşılan yapıda , herhangi bir süsleme unsuruna rastlanmaz.
Orjinal Kullanım Yerleşim Alanı
Bugünkü Kullanımı Yerleşim Alanı
Önerilen Kullanım Yerleşim Alanı
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 961    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Aralık 2018 Pazartesi