­ İNCİLİ ÇAVUŞ TÜRBESİ | Kültür Portalı

İncili Çavuş Türbesi - Isparta

Harita No 30 - Ö - IV - d
Mah. Köy - Mevkii Sav Kasabası
Adres Sav Kasabası Aşağı Mahalle İncili Sokak ISPARTA
Yapım Tarihi 15. yy. (?)
Vakfiye
Genel Tanım Kesme köfke taştan yapılan türbe sekizgen gövdeli olup, dört tarafında birer duvar atlayarak yapılmış yuvarlak kemerli ve zemine kadar inen birisi giriş üçü pencere olarak yapılmış dört açıklık vardır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Çimento kullanılarak onarım yapılmış.
Ayrıntılı Tanımı İncili Çavuş Türbesi günümüzde de gömü yapılan etrafı duvarla korumaya alınmış küçük bir mezarlığın ortasında yer alır. Kesme köfke taştan yapılan türbe sekizgen gövdeli olup, dört tarafında birer duvar atlayarak yapılmış yuvarlak kemerli ve zemine kadar inen birisi giriş üçü pencere olarak yapılmış dört açıklık vardır. Giriş açıklığı kuzey cephede olup içeriye doğru kademeli olarak yapılmıştır. Üst kenarlardaki pahlı silme sekiz yüzü de dolaşmaktadır.Türbe kesme taştan yapılmış sekizgen konik piramidal bir külahla örtülüdür. Malzemesi dışardan düzgün kesimli köfke, içten moloz taştır. Güney iç cephede dolgu zemine yaklaşık 30 cm yükseklikte, yuvarlak kemerli sağır bir niş bulunmaktadır. Cephelerde üst seviyede saçaklar dışa taşkın olarak yapılmıştır. Türbenin içinde gömü ve sanduka yoktur. Kitabesi bulunmamaktadır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita