­ NEFİSE HATUN KÜMBETİ | Kültür Portalı

NEFİSE HATUN KÜMBETİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Meydanbaşı
Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yapım Tarihi 14. YY. Sonu (?)
Vakfiye
Genel Tanım Kanlı Kümbetin yaklaşık 100 metre güneyinde 4 kemer geçişli içte yarım daire kubbeli, dışta konik görünüm kubbeli, kemerde karışık malzeme moloz taş örgülü, kubbe tuğla örgülü olan kümbet içerisinde mezar bulunmakta olup kitabe yoktur, ancak mezar taşlarında kufi yazı bulunmaktadır. XIV. YY. sonunda yapıldığı düşünülen türbenin içinde bulunan kabrin, “Emir Sührab Şeyh Hasan Beyin kızı Hacı Nefise Hatun’a” ait olduğu şahide taşından anlaşılmaktadır. Yapı 50 m2 alan üzerindedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı 15.12.2006 tarih ve 293 sayılı Koruma Kurulu kararı ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2007 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kanlı Kümbetin yaklaşık 100 metre güneyinde 4 kemer geçişli içte yarım daire kubbeli, dışta konik görünüm kubbeli, kemerde karışık malzeme moloz taş örgülü, kubbe tuğla örgülü olan kümbet içerisinde mezar bulunmakta olup kitabe yoktur, ancak mezar taşlarında kufi yazı bulunmaktadır. XIV. YY. sonunda yapıldığı düşünülen türbenin içinde bulunan kabrin, “Emir Sührab Şeyh Hasan Beyin kızı Hacı Nefise Hatun’a” ait olduğu şahide taşından anlaşılmaktadır. Yapı 50 m2 alan üzerindedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1626    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba