­ NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

NEKROPOL ALANI - Osmaniye

Adı NEKROPOL ALANI
Adres Köseli Köyü Hinnaplık Mevkii Sumbas
Genel Tanım Sumbas İlçesi, Köseli Köyü, İncirliburun Mahallesi Hınnaplık mevkiinde bulunmaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tarımsal faaliyetlerde bunan ova ile ikiye ayrılmış kayalık alanda kaya mezarları ve taş alamı yapılmış bölgeler tespit edilmiştir. Kaya Mezarlarının tamamı tepeden gelen akıntı toprakla dolmuş durumdadır. Mezarların sadece giriş kısımlarına ait ve genellikle kaçak kazı yapanlarca ortaya çıkarılmış giriş üst koduna ait bölümler üst yüzeyde görülebilmektedir. Kısmen açık olan bir örnekten mezarların dramoslu olduğu ve kaya oygu basamaklarla girilen mezar odasında arcosilimler içinde yine kaya oygu klineler görülmüştür. Yine aynı bölgede kayaç yapının yapı taşı olarak kullanılmaya çok uygun olmasından dolayı zaman zaman taş alımı yapıldığı tespit edilmiştir. Batıda yer alan nekropolun güneyinde yakın çevredeki bir tarladan çıkarılarak kayalık alana yığılmış durumda yapı kalıntıları ve kremit kalıntıları bulunmaktadır.