­ İNKÖY MEZARLIĞI | Kültür Portalı

İNKÖY MEZARLIĞI - Sivas

Adres Hafik
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Kitabe Bir adet Osmanlıca yazılı kitabe tespit edilmiştir.
Vakfiye Bir adet Osmanlıca yazılı kitabe tespit edilmiştir.
Genel Tanım Mezarlık köye giriş yolu üzerinde sağ tarafta, köyün girişinde yer alan dereden hemen önce yer alır. Köye ise tam karşıdan bakar, mezarlık alanda yaklaşık olarak 12–13 adet mezarlık yer almaktadır. Mezarlığın etrafında herhangi bir koruma duvarı yer almamaktadır. Yalnız iki adet mezarlığın etrafı ferforje ile çevrilmiştir. Mezar taşlarından ve Türkçe yazılı mezar taşlarından anlaşıldığı kadarı ile yakın zamanda yapılmış gömülerde vardır. Bir adet mezarda Osmanlıca harflerle 1295 H. Tarihi yer almaktadır buda yaklaşık olarak M. 1878 tarihine denk gelmektedir. Ferforje demir ile çevrili mezarlardan biri mermerken diğeri taştır. Mezarlar tıraşlanmış kesme taş ile yapılmıştır. Bazılarının sonradan onarım yapıldığı ve aralarında harç olarak beton kullanıldığı görülmüştür. Yaklaşık 1x50 cm genişliğinde zeminde yer alan altlığın üzerinde değişen şekillerde üç, iki, veya bir adet platform şeklinde dikdörtgen taş blokların üzerinde sandukaları oturtulmuştur. Yine bazı mezarların şahideleri düşmüştür. Mezar şahideleinde herhangi bir özellik yoktur oldukça sadedir. Erkek mezarlarının şahide başları fes şeklindedir. Yine bazı mezarlarda ise şahide izine rastlanmamıştır. Buradan şahidesiz olduğu düşünülmektedir. Mezarlarda yer alan süslemeler ise geometrik, bitkisel süslemeler şeklindedir. Yine çeşitli semboller ile bayrak motifi yer alır. Bu motiflerin kırmızı ve mavi boyalar ile de boyanmış olduğu gözlenmektedir. Yine mezarlarda Osmanlıca ve Türkçe harflerle tarih ve isim yazılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mezarlık köye giriş yolu üzerinde sağ tarafta, köyün girişinde yer alan dereden hemen önce yer alır. Köye ise tam karşıdan bakar, mezarlık alanda yaklaşık olarak 12–13 adet mezarlık yer almaktadır. Mezarlığın etrafında herhangi bir koruma duvarı yer almamaktadır. Yalnız iki adet mezarlığın etrafı ferforje ile çevrilmiştir. Mezar taşlarından ve Türkçe yazılı mezar taşlarından anlaşıldığı kadarı ile yakın zamanda yapılmış gömülerde vardır. Bir adet mezarda Osmanlıca harflerle 1295 H. Tarihi yer almaktadır buda yaklaşık olarak M. 1878 tarihine denk gelmektedir. Ferforje demir ile çevrili mezarlardan biri mermerken diğeri taştır. Mezarlar tıraşlanmış kesme taş ile yapılmıştır. Bazılarının sonradan onarım yapıldığı ve aralarında harç olarak beton kullanıldığı görülmüştür. Yaklaşık 1x50 cm genişliğinde zeminde yer alan altlığın üzerinde değişen şekillerde üç, iki, veya bir adet platform şeklinde dikdörtgen taş blokların üzerinde sandukaları oturtulmuştur. Yine bazı mezarların şahideleri düşmüştür. Mezar şahideleinde herhangi bir özellik yoktur oldukça sadedir. Erkek mezarlarının şahide başları fes şeklindedir. Yine bazı mezarlarda ise şahide izine rastlanmamıştır. Buradan şahidesiz olduğu düşünülmektedir. Mezarlarda yer alan süslemeler ise geometrik, bitkisel süslemeler şeklindedir. Yine çeşitli semboller ile bayrak motifi yer alır. Bu motiflerin kırmızı ve mavi boyalar ile de boyanmış olduğu gözlenmektedir. Yine mezarlarda Osmanlıca ve Türkçe harflerle tarih ve isim yazılmıştır.
Yayın Dizini Günay BAYRAM Sanat Tarihçisi-Ali ALKAN Arkeolog