­ İNÖNÜ ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

İnönü Şehitliği - Bilecik

Yaptıran MSB
Yapım Tarihi 1930'lu yıllar
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Bilecik ili Bozüyük ilçesi, Akpınar Köyü sınırı içinde, Bozüyük-Kütahya karayolunun 7. km'sinde, yolun sağındadır. Etrafı yüksek duvarlarla çevrilidir. Büyük bir kapıdan girilmektedir. Girişin iki yanında birer kontrol odası vardır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Yapı olarak Akpınar Köyü'nün üst kısmındaki çamlığa sırtını dayamıştır. Önünden Bozüyük-Kütahya karayolu geçmektedir. Biraz ileride Gündüzbey istasyonu bulunmaktadır. İstiklal Savaşı'nda Metristepe- İnönü hattında cereyan etmiş, İnönü Muharebeleri olarak tarihe geçen savaşlarda Yunan kuvvetlerine karşı kahramanca çarpışmış, şehit ya da gazi ünvanı alan kahramanların anısına dikilen anıt mermerlerden yapılmış olup Osmanlıca olarak yazıtlıdır. Kaidesinde Türkçe açıklamalar yer alır. Anıt, mermer top mermileriyle süslenmiş bir platform üzerine dikilidr.
Tescil Kararı B.K.T.V.K.K 22.01.1989/361

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2546    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba