­ NUMANİYE TEKKESİ | Kültür Portalı

Numaniye Tekkesi - Bursa

Harita No 28PIVd
Mah. Köy - Mevkii Aktarhüssam Mahallesi
Adres Aktarhüssam Mahallesi Çiçek Tekke Çıkmazı Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hekim Oğlu Ali Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Aktarhüssam Mahallesi, Çiçek Tekke Çıkmazı No: 5’ de bulunmaktadır. 1689-1758 yıllarında Hekim oğlu Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1802-1892
Ayrıntılı Tanımı Numaniye Mescit ve Tekkesi büyük boyutlarda ahşap bir yapıdır. İkinci katı semahane iken mihrap konması sonucu mescide dönüştürülmüştür. Merdivenlerden ikici kata çıkıldığında küçük bir sahanlıktan kadınlar kısmına çıkan birkaç merdiven ve batısında kapıları vardır. Mescide giriş kapısı pervazında, ahşap üzerine kalem işi Kuran’dan Ayetler yazılmıştır. III. Sultan Selim Döneminde kalan ahşap kapı kanatları da orijinaldir. Büyük ahşap tabanlı ve tavanlı mescit kısmı, doğu duvarında ki kepenkli altı pencere ile aydınlanmaktadır. Güney yönünde aynı biçimde iki penceresi vardır. Pencerelerden biri kapatılarak vaaz kürsüsü yerleştirilmiştir. Kuzey yönünde, kapı üstünde daire biçimli sundurması olan ahşap parmaklı kadınlar mahfili yer almaktadır. Mescide giriş kapısının sağındaki kapıdan ahşap kafesli bölüme geçilmektedir. Ahşap tavanın ortasında altı köşeli yıldız ve bitkisel motiflerle süslü göbeğe sahiptir. Ahşap göbek dar çıtalarla kare biçiminde çerçevelenmiştir. Mescidin tabanında Bursa Ulu Cami’inden getirilmiş üç parça kesik halı bulunmaktadır. Batı yönünde bulunan üç oda daha sonra yapıya eklenmiştir.
Orjinal Kullanım Tekke/Dergah/Zaviye
Bugünkü Kullanımı Tekke/Dergah/Zaviye
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8784    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi