­ ORHAN GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Orhan Gazi Türbesi - Bursa

Adı Orhan Gazi Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Osmangazi Caddesi Tophane Parkı içi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Aultan Abdülaziz
Vakfiye -
Genel Tanım Hisarda, Tophane parkının girişinin sağında bulunan türbe, Osman Gazi’nin Oğlu Bursa Fatihi Orhan Gazi’ye aittir.
Yapılan Onarımlar 1863,2009
Ayrıntılı Tanımı Hisarda, Tophane parkının girişinin sağında bulunan türbe, Osman Gazi’nin Oğlu Bursa Fatihi Orhan Gazi’ye aittir. Bugün yer yer zemin mozaikleri kalmış bulunan, Bizans Kilisesi kalıntısı üzerine yapılmıştır. 1854 depreminde yıkılan türbe 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmıştır. Dışarıdan her bir kenarı 16,80 metre uzunluğunda olup, yapının duvar kalınlığı 1,30 metredir. Giriş güney cepheden sağlanır. Türbenin içinde Tanzimat Uslubundaki başlıklara sahip, boyalı dört kalın sütunun taşıdığı yuvarlağa yakın sivri kemerlerin üzerine oturan kubbe ile örtülü orta bölümün etrafı beşik tonoz örtülü bir bölümle çevrilmiştir. Bu yöntemi I. Murat ve II. Murat türbelerinde de görmekteyiz. Yapının içi beyaz kireç ile boyanmış, süslemeleri oldukça sade yapılmıştır. Türbenin ortasında etrafı dökme pirinç parmaklıklarla çevrili Orhan Gazi'nin görkemli sandukası vardır. Ayrıca Orhan Gazi'nin Hanımı Nilüfer Hatun, oğlu Kasım Çelebi, Kızı Fatma Sultan, Cem Sultan'ın oğlu Abdullah, II. Bayezıd'ın oğlu Korkut, Yıldırım'ın oğlu Musa Çelebi ve isimleri bilinmeyen on dört kişinin sandukaları yer almaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1978,1981,1986 , 04.05.1991/1730 ve 01.07.2010/5920

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3414    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı