­ PANCARCI CAMİİ | Kültür Portalı

PANCARCI CAMİİ - Nevşehir

Adı PANCARCI CAMİİ
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 1410 (H)
Genel Tanım Ürgüp ilçesi merkezinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ürgüp ilçesi merkezinde yer alan Pancarlık Camii iki bağımsız birimden oluşmaktadır. Kapısı üzerindeki yeni levha H.1410 tarihini vermektedir. Yöresel düzgün kesme taştan inşa edilmiş yapının minare ve minberi yoktur. Kuzey güney doğrultusunda uzanan ve bugün kullanılan alt katın kapısı, hemen batısında yer alan kabaltıya açılmaktadır. İkinci bölüm ise sokaktan geçilen merdiven ile çıkılan kabaltı üzerindeki ikinci bölümdür. Alt kat, asıl harim bölümü; kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve aynı doğrultuda altı takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülüdür. Aynı özellikleri gösteren üst katta ise sivri tonoz yalnızca üç takviye kemeri ile desteklenmiştir. Üst birimin oturtulduğu kabaltı ise beş beton sivri kemer üzerine yerleştirilmiş kirişlemesi alttan kaplamalı tavan ile örtülmüştür.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987 / 3447