­ PAŞALIOĞLU KÖYÜ TÜNELLERİ | Kültür Portalı

Paşalıoğlu Köyü Tünelleri - Sinop

Adı Paşalıoğlu Köyü Tünelleri
Mah. Köy - Mevkii Paşalıoğlu Köyü
Adres Boyabat/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Boyabat ilçesi, Paşalıoğlu Köyü sınırları içinde, Soğukgöl mevkiinde yer alır. Yaklaşık 17–18 m yüksekliğinde kayalık bir tepenin doğuya bakan eteğinde yan yana iki adet tünel şeklindedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tünellerin ikisi de sola kavis yaparak devam etmektedir. Soldaki tünel 1.40 m ağız genişliğine sahip olup ortalama 1.30 m yüksekliğindedir. Ana kayanın içine doğru yaklaşık 10 m gidildikten sonra, tünel sonlanmaktadır. Sağdaki tünel ise; 1.30 m ağız genişliğine sahiptir. Yüksekliği ortalama 2.20 m yüksekliktedir. Tünel içeride kıvrımlar yaparak 30 m uzunluğa ulaştıktan sonra, yukarıya doğru uzanan bir kısım yer almaktadır. Tünelin bu kısmı insan sığabilecek boyutlarda olmadığından mesafesinin ne kadar olduğu konusunda bir tespit yapılamamıştır. Tünellerin sağında kalker ana kaya yüzeyinin 70–80 cm derinliğinde işlenmesiyle bir düzlem oluşturulmuştur. Bu kısım; 8,10 m genişliğinde ve 2,20 m yüksekliğinde olup herhangi bir kabartma, yazı veya süslemesi bulunmamaktadır. Tünellerin bulunduğu bu tepenin önünde bir dere yatağının kestiği büyük bir düz alan bulunmakta ve bu düzlük alan kuzeye doğru uzanmaktadır. Tüneller ile düzlük alan birlikte değerlendirildiğinde burada eski bir yerleşimin olması muhtemeldir.
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-23.06.2011/3134
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1836    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba