­ PATRİKHANE BİNASI (MARDİN MÜZESİ) | Kültür Portalı

Patrikhane Binası (Mardin Müzesi) - Mardin

Adı Patrikhane Binası (Mardin Müzesi)
Envanter No .
Adres Şar Mahallesi Cumhuriyet Meydanı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+ 2 katlı kesme taştan yapılmış, sütunlu revakların ortasında avlunun çevrelediği bir yapıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının güneydoğusundaki mekan sonradan eklense de orjinal hali bozulmamıştır. Çeşitli dönemlerde yapılan onarım izleri mevcut olup özgünlüğünü koruyan güzel örneklerden biridir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının terasına güneyden merdivenlerle ulaşılmaktadır. Terasın kuzeyinde, kuzeybatısında, doğusunda mekanlar bulunmaktadır. Kuzey cephede çapraz tonoz örtülü bir eyvan, eyvanın doğusunda ve gerisinde tuvalet olarak kullanılan mekanlar mevcuttur. Eyvanın batısında yer alan sivri kemer açıklıklı camekanla kapatılmış kapıdan başka bir mekana giriş sağlanır. Doğu cephede yer alan mekanların arasındaki merdivenle birinci kat terasına terasına çıkılmaktadır. Terasın kuzeyi kuzeydoğusu ve kuzeybatı köşesi mekanlarla çevrilidir. Kuzeydeki revak dizisinin arkasında odalar sıralanmaktadır. Kod farkından batı bölümü yüksekte kalmış olup beş basamakla çıkılmaktadır. Doğu cephe önündeki taş merdivenlerle ikini kat terasına çıkılmaktadır. Terasın kuzeyinde taş sütunlara oturan yuvarlak kemerli bitki motifli revak sırası bulunmaktadır. Terasın batısındaki pencereler ise bitki motifli yuvarlak kemerlerle biçimlenmiş, aralıksız bir silme halinde cepheyi çerçevelemektedir.Üstü düz damlıdır. Revakların ön yüzleri bölgesel özellikleri taşıyan çeşitli süslerle süslenmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan yapının zemin katında danışma, tuvalet, konferans salonu ve idari bölümler; birinci katta kütüphane ,etnografik eser salonu ve eser depoları ikini katta ise arkeolojik eser salonu, uzman odaları ve hizmet odası yer almaktadır. Yapı, bir dönem Patrikhane olarak kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Müze