­ PERVANE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Pervane Medresesi - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Görgü Sokak-Merkez/SİNOP
Yaptıran Müinüddin Süleyman Pervane
Vakfiye Var
Genel Tanım Kuzey-güney konumlu, dikdörtgen planlı, anıtsal girişli, 2 eyvan, 10 derslikli, 7 odalı, müştemilatlı, 2 bahçesinden birinde türbe-mezar, orta kısmında üstü açık avlu ve avlu ortasında havuzu (şadırvanı) bulunan bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1261 yılında Selçuklu Veziri Süleyman Pervane tarafından Sinop’un 2. defa fethedilişinin bir hatırası olarak yaptırılmıştır. Görkemli giriş kapısı dönemin taş işçiliğini göstermektedir. Giriş kapısının üstünde süslü mermer üzerinde bir kitabe vardır. Giriş mekânı kapının karşısında avluya açılan bir eyvandır. Sağ ve sol yanlarda birer kapı ve birer pencere yer almaktadır.Bu medresenin faaliyeti Cumhuriyet dönemine kadar sürmüştür. İki eyvanlı açık avlulu medrese tipinin güzel bir örneğidir. Girişi tamamen mermerden yapılmış, süslü anıtsal bir kapı şeklindedir. Güney cephede yer alan bu kemerli portal, dekoratif olarak süslenmiştir. Kapıdan girişte geniş bir eyvan ve her iki cephede bir oda yer alır. Kuzeyde yer alan eyvanın sağ ve solundaki mekânlar avluya açılmaktadır.
Orjinal Kullanım Medrese
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1231    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi