­ PİR İLYAS TÜRBESİ | Kültür Portalı

Pir İlyas Türbesi - Amasya

Adres -
Yaptıran Gümüşlüzade Ahmet Bey
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Yukarı Pirler Türbesi adıyla da bilinen türbe, Çilehanenin güneyinde Pirler Parkı içindedir
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar İlk olarak 1486 da Gümüşlü Zade Ahmet Bey tarafından yaptırılmış olan türbe Sultan II. Bayezid tarafından kargir hale getirilmiş, 1689 da Gümüşlü Zade Ahmet Bey tarafından yaptırılmış olan türbe, II. Bâyezid tarafından kargir hale getirilmiş
Ayrıntılı Tanımı Türbe enine dikdörtgen planlı, içerde kuzey ve güney duvarlardaki payandalara istinad eden iki sivri kemerle üç bölüme ayrılmakta ve her bölümün üzerini pandatifli kemer örtmektedir. Batı tarafta kalan bölüm kıble duvarına açılmış bir mihrap ile mescit halinde kullanılmaktadır. Yapının giriş kapısı üzerinde kitabe yer almaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler. Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları,

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1322    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı