­ PULUR (BİLLUR) CAMİİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

PULUR (BİLLUR) CAMİİ - Sivas

Kimlik
Adı PULUR (BİLLUR) CAMİİ
Envanter No ---
Harita No ---
Mah. Köy - Mevkii Pulur Mahallesi
Adres Pulur Mah. 7. sok. No: 28 SİVAS
Pafta 10
Ada 462
Parsel 1
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 2
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran Belli değil
Yapım Tarihi Belli değil
Yapan Belli değil
Kültür Dönemi
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Camii, iç ölçüleri 9.25 x 7.70 m. olan asıl ibadet alanı ile doğu yönünde buna ekli muhdes bir son cemaat yerinden ibarettir. Ahşap tavanlı ve merkezde yer alan kubbesinin üzeri ile birlikte dıştan kırma çatı ile örtülmüş ve saçla kaplanmıştır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu B
Taşıyıcı Yapı B
Üst Yapı B
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları B
Rutubet B
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Camii Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2006 yılında onarılmıştır. Bu onarımda duvarlarda güçlendirme yapılmış, çürüyen ahşaplar ve çatı değiştirilmiş, camiinin çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapım tarihini belirleyen herhangi bir kitabe ve kaynak bulunmamaktadır. Mimari üslubuna göre 18.-19. yüzyıllarda inşa edildiği izlenimi vermektedir. Caminin doğu yönünde yer alan tuvalet ve şadırvanların bulunduğu avluya güney ve batı yönündeki kapılardan girilmektedir. Sonradan yapıldığı izlenimini veren doğu yönündeki yaklaşık 3.00 m. derinliğindeki son cemaat yerinin kuzey yönü kesilerek bir koridor elde edilmiştir. Bu koridordan asıl ibadet alanına geçilmektedir. 0.53 x 1.05 metre ölçüsündeki iki satırlık taş bir kitabe bulunmaktadır. Arap harfleriyle süslü olarak Kuran’dan ayet yazılı büyük taş kitabe duvara sonradan yerleştirildiği kanısını vermektedir. Asıl ibadet alanına kuzeydoğu köşesinde 1.28 m. açıklığı bulunan bir kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen planlı ana mekânın kuzey ve güneyinde ikişer ahşap direk ile 4.93 x 4.15 m. ölçüsünde bir alan elde edilmiştir. Bu alanın üzerini ise oval bir kubbe örtmektedir. Kubbenin dışında kalan kısımlar ahşap tavanla kapatılmıştır. Kubbe; kireç moloz taş malzeme ile örülmüş, ortası daire biçimli, bitkisel motifli alçı bir göbekle süslenmiştir. Yarım daire kesitli, 0.50 m. derinliğindeki mihrap nişinin kavsarası, iki boğumlu tepede kademeli olarak daralmaktadır. Mihrabın dış yan köşelerinde yüzeysel dikdörtgen sütunçe ve bitkisel motifli sütun başlıkları alçıdan olup, üzeri yağlı boya ile kapatılmıştır. Nişin ortası; uzun zincirli, yanlarında daha kısa zincirli iki kandil motifi ve dört kıvrımlı perde motifi ile bezenmiştir. Güneybatı köşesinde yer alan minber günümüz ağaç işçiliği ile yeniden yapılmıştır. Asıl ibadet alanı kuzey ve güney yönündeki ikişer pencereyle aydınlatılmaktadır. Pencereler içeride basık kemerli, dıştan ahşap çıtalarla meydana getirilen basık kemerlidir. 0.95 metre kalınlığındaki beden duvarlarına açılan bu pencereler ahşap kasalı olup dıştan basık kemer altına dikdörtgen çerçevelidir. Kuzey yönündeki ahşap kadınlar mahfiline asıl ibadet alanındaki ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Caminin güneydoğu köşesinde ve son cemaat yeri bünyesinde yer alan ahşap minaresinin kaidesi taştandır. Kaide üzerinde silindirik olarak yükselen ahşap gövdenin bitiminde bitkisel motifli oyma süsleme işlenmiştir. Altı dışa doğru genişleyen şerefenin, korkuluğu ve peteği ahşaptandır. Korkuluk; basık külaha ahşap dikmeler ve bu dikmeleri birbirine bağlayan dilimli ahşap kemerlerle bağlıdır. Basık ahşap külahın üzeri kurşunla kaplıdır.
Su VAR
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Cami
Bugünkü Kullanımı Cami
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı 12.3.1983-A. 4190
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 67–68.
Ekler ---
Revizyon ---
Görüntülenme Sayısı : 2111    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba