­ PULUR (BİLLUR) CAMİİ | Kültür Portalı

PULUR (BİLLUR) CAMİİ - Sivas

Yapım Tarihi Belli değil
Yapan Belli değil
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Camii, iç ölçüleri 9.25 x 7.70 m. olan asıl ibadet alanı ile doğu yönünde buna ekli muhdes bir son cemaat yerinden ibarettir. Ahşap tavanlı ve merkezde yer alan kubbesinin üzeri ile birlikte dıştan kırma çatı ile örtülmüş ve saçla kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Camii Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2006 yılında onarılmıştır. Bu onarımda duvarlarda güçlendirme yapılmış, çürüyen ahşaplar ve çatı değiştirilmiş, camiinin çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapım tarihini belirleyen herhangi bir kitabe ve kaynak bulunmamaktadır. Mimari üslubuna göre 18.-19. yüzyıllarda inşa edildiği izlenimi vermektedir. Caminin doğu yönünde yer alan tuvalet ve şadırvanların bulunduğu avluya güney ve batı yönündeki kapılardan girilmektedir. Sonradan yapıldığı izlenimini veren doğu yönündeki yaklaşık 3.00 m. derinliğindeki son cemaat yerinin kuzey yönü kesilerek bir koridor elde edilmiştir. Bu koridordan asıl ibadet alanına geçilmektedir. 0.53 x 1.05 metre ölçüsündeki iki satırlık taş bir kitabe bulunmaktadır. Arap harfleriyle süslü olarak Kuran’dan ayet yazılı büyük taş kitabe duvara sonradan yerleştirildiği kanısını vermektedir. Asıl ibadet alanına kuzeydoğu köşesinde 1.28 m. açıklığı bulunan bir kapıdan girilmektedir. Dikdörtgen planlı ana mekânın kuzey ve güneyinde ikişer ahşap direk ile 4.93 x 4.15 m. ölçüsünde bir alan elde edilmiştir. Bu alanın üzerini ise oval bir kubbe örtmektedir. Kubbenin dışında kalan kısımlar ahşap tavanla kapatılmıştır. Kubbe; kireç moloz taş malzeme ile örülmüş, ortası daire biçimli, bitkisel motifli alçı bir göbekle süslenmiştir. Yarım daire kesitli, 0.50 m. derinliğindeki mihrap nişinin kavsarası, iki boğumlu tepede kademeli olarak daralmaktadır. Mihrabın dış yan köşelerinde yüzeysel dikdörtgen sütunçe ve bitkisel motifli sütun başlıkları alçıdan olup, üzeri yağlı boya ile kapatılmıştır. Nişin ortası; uzun zincirli, yanlarında daha kısa zincirli iki kandil motifi ve dört kıvrımlı perde motifi ile bezenmiştir. Güneybatı köşesinde yer alan minber günümüz ağaç işçiliği ile yeniden yapılmıştır. Asıl ibadet alanı kuzey ve güney yönündeki ikişer pencereyle aydınlatılmaktadır. Pencereler içeride basık kemerli, dıştan ahşap çıtalarla meydana getirilen basık kemerlidir. 0.95 metre kalınlığındaki beden duvarlarına açılan bu pencereler ahşap kasalı olup dıştan basık kemer altına dikdörtgen çerçevelidir. Kuzey yönündeki ahşap kadınlar mahfiline asıl ibadet alanındaki ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Caminin güneydoğu köşesinde ve son cemaat yeri bünyesinde yer alan ahşap minaresinin kaidesi taştandır. Kaide üzerinde silindirik olarak yükselen ahşap gövdenin bitiminde bitkisel motifli oyma süsleme işlenmiştir. Altı dışa doğru genişleyen şerefenin, korkuluğu ve peteği ahşaptandır. Korkuluk; basık külaha ahşap dikmeler ve bu dikmeleri birbirine bağlayan dilimli ahşap kemerlerle bağlıdır. Basık ahşap külahın üzeri kurşunla kaplıdır.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 67–68.
Ekler ---