­ REVAKLI ÇARŞI (TELLAR-SİPAHİLER) | Kültür Portalı

Revaklı Çarşı (Tellar-Sipahiler) - Mardin

Adı Revaklı Çarşı (Tellar-Sipahiler)
Envanter No .
Adres Teker Mahallesi
Yapım Tarihi XVII. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Yapım Tarihi : XVII.y.y. Kesin tarihine ilişkin bir kaynağa rastlanmamıştır. Reyhaniye Camisi'nin batısında biraz daha güneydedir. Batı kısmı yıkılmıştır. Çarşı ortada bir yolun iki yanında revaklar ve revakların arkasında birer sıra derin dükkanlardan meydana gelen düzene sahiptir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Restorasyon çörtenlerden akan suyun kanalı kapatılmıştır. Çörtenlerden akan su zeminde yosunlaşmaya neden olmuştur. Merdinar Projesi kapsamında restorasyonu 21 Kasın 2002 tarihinde tamamlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çarşının doğusunda önünde çapraz tonozlu revak başlangıcı kısmı bulunan derin eyvan şeklinde tek bir dükkan yer alır. Sivri kemerle sokağa açılan çapraz tonozlarla örtülü iki sıra revak vardır. Revakların arkasında derin ve değişik genişliklerde beşik tonozlarla örtülü birer sıra dükkan bulunur. Dükkanları ayıran duvarların önüne rastlayan revak kemerlerinin payeleri karşılıklı iki revak sırasında birbirini karşılamazlar. İnce bir hesapla her revak kemerinin karşısına bir paye yerleştirilmiştir. Böylelikle karşılıklı dükkanların birbirini tam olarak görmeleri önlenmiştir. Güney revak sırasının bittiği yerde doğu kısmında çarşının diğer kesimlerine geçilen merdivenli bir geçiş bulunmaktadır. Doğuda kuzey revak sırasındaki son dükkanın diğer dükkanların yarı derinliğine sahip olması dikkat çekicidir. Çarşıda asıl dikkati çeken ikinci kısımda güney revak dizisinin batısında sona doğru olan kısmın önündeki çapraz tonozlu revak kısmın iki yanda birer kemerle ayrılan arkasındaki tonozlu mekanla birlikte bütün çarşının yüksekliğini aşan bölümüdür. Bu yükseltilmiş bölümün tam karşısına rastlayan yerde çok dar ve işlevi anlaşılmayan başka bir bölüm yer alır. Orta yolun kapalı olduğuna dair en küçük bir iz görülmeyen çarşının kapalı çarşılara doğru yapıların ilk örneklerinden olmalıdır.