­ ROMA HAMAMI KALINTISI | Kültür Portalı

Roma Hamamı Kalıntısı - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Frenk Mahallesi
Adres Lala Köyü- Merkez/SİNOP
Kültür Dönemi Roma
Genel Tanım Kabalı Çayı’nın denize dökülmeden önce son kıvrımını yaptığı yerde yer alır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kabalı Çayı’nın denize dökülmeden önce son kıvrımını yaptığı yerde yer alır. Açılan çukurlardan birinde, yapının ısıtma sistemine ait dikine yerleştirilmiş künkler bulunmaktadır. Künklerin altında bir kare tuğla kaide olarak, üzerinde üç kare tuğla üst katın zemini taşıyıcı ve başlık olarak kullanılmıştır. Künklerde sıcak hava sirkülasyonu için delikler vardır. Bazıları kaçak kazı sırasında kırılmıştır. Diğer çukurda moloz taş duvar ve tuğla dizisiyle yapılmış yuvarlak kemerli niş, ateşliğe açılan kemer olmalıdır. Görülebilen kalıntılar bir hamamın hipacaust sistemine aittir. Kaçak kazı sonrası tespit edildiğinden, kurtarma kazısı gerçekleştirilemeden kalıntının tamamı görülememektedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-04.10.1999/3430
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1231    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi