­ RUM KİLİSESİ | Kültür Portalı

RUM KİLİSESİ - Sivas

Yapım Tarihi 19. Yüzyıl
Yapan --
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Bazilikal planlı, üç sahınlıdır. Apsis bölümü kaya içine oyulmuştur. Ortada dört sütun üzerine oturan kubbe ve yanlarda beşik ve çapraz tonozlarla yapının üzeri örtülmüştür.
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Rum Kilisesi, dış beden duvarları, 120 cm genişliğinde kesme taşlardan inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan yapıya 1 m genişliğindeki bir kapı ile girilmektedir. Ana girişten sonra hazırlık bölümü mevcuttur. Bu bölümün üzeri tonoz örtülüdür. Ana mekân, yanlarda dar, ortada geniş olmak üzere üç sahınlıdır. Yan sahın üzerleri çapraz ve beşik tonozlarla örtülüdür. Orta sahını belirleyen üçer sıralı altı yekpare sütunlar ortadaki kubbeyi taşımaktadır. Apsis bölümü yerden 140 cm yükseklikte bir seki halinde olup, üçlü derin niş halindedir. Bu bölüm kayalara oyularak yapılmıştır. Asıl mekânın içerisi sıvalıdır. Sütunları birbirine bağlayan sivri kemerler demir gergilerle tutturulmuştur. Yapıyı dıştan dar, içten geniş dikdörtgen formlu pencereler ile kubbe kasnağında yer alan pencereler aydınlatmaktadır. Giriş ve yan cephelerde üçgen alınlıklarla çatı yükseltilmiş, çatının üzeri ve yüksek daire kasnaklı kubbe üzeri oluklu, alaturka kiremitle kapatılmıştır. Beden duvarları ve taşıyıcı sistemleri sağlam durumdadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 9.6.1989-430
Yayın Dizini Vakıflar Dergisi XX. Mas Matbaacılık, Ankara, 1988, s.191-Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları,