­ SAAT KULESİ | Kültür Portalı

SAAT KULESİ - Çankırı

Adres Alibey Mah. Güdük Minare Sok. No: 25 Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediye Başkanlığı
Yaptıran Sultan II. Abdülhamid
Yapım Tarihi 1860 veya 1866
Vakfiye -
Genel Tanım Kule önceden Dikiciler Arastası’nda Kıbırların dükkanının önünde iken 1948 yılında Belediye Başkanı Halim Bayram tarafından bugünkü yerine taşınmıştır. Saati İsviçre’de yapılmış olup 1860 veya 1866 yılında Hacı Efe’nin Belediye Başkanlığı sırasıda, Sultan II. Abdülhamid tarafından İnebolu yolu ile Çankırı’ya gönderilmiştir. Bir platform üzerine kurulan kule, yaklaşık 15 metre yüksekliktedir. Kare planlı ve dikdörtgen gövdelidir. Üzeri kurşun örtülü kubbelidir. Kuleye demir kapıdan girilmekte ve içten ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Ahşap araları dolgu şeklinde yükselen duvarlar dıştan beton sıvalıdır. Dört yönlü demir aksamlı balkona küçük demir kapıdan çıkılmaktadır. Her dört yüzünde de Arap rakamları ile yuvarlak saat kadranı vardır. Bu yuvarlak saatler üzerinde her cephede birer yuvarlak pencere yer almaktadır. Bu pencereler 1993 yılından sonra onarım görerek kapatılmıştır. Çanı iki tokmaklı ve 16 kg ağırlığındadır. Çalıştığı dönemlerde 24 saatte bir kurulmakta, yarım ve tam saatlerde çalmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kule önceden Dikiciler Arastası’nda Kıbırların dükkanının önünde iken 1948 yılında Belediye Başkanı Halim Bayram tarafından bugünkü yerine taşınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kule önceden Dikiciler Arastası’nda Kıbırların dükkanının önünde iken 1948 yılında Belediye Başkanı Halim Bayram tarafından bugünkü yerine taşınmıştır. Saati İsviçre’de yapılmış olup 1860 veya 1866 yılında Hacı Efe’nin Belediye Başkanlığı sırasıda, Sultan II. Abdülhamid tarafından İnebolu yolu ile Çankırı’ya gönderilmiştir. Bir platform üzerine kurulan kule, yaklaşık 15 metre yüksekliktedir. Kare planlı ve dikdörtgen gövdelidir. Üzeri kurşun örtülü kubbelidir. Kuleye demir kapıdan girilmekte ve içten ahşap merdivenlerle çıkılmaktadır. Ahşap araları dolgu şeklinde yükselen duvarlar dıştan beton sıvalıdır. Dört yönlü demir aksamlı balkona küçük demir kapıdan çıkılmaktadır. Her dört yüzünde de Arap rakamları ile yuvarlak saat kadranı vardır. Bu yuvarlak saatler üzerinde her cephede birer yuvarlak pencere yer almaktadır. Bu pencereler 1993 yılından sonra onarım görerek kapatılmıştır. Çanı iki tokmaklı ve 16 kg ağırlığındadır. Çalıştığı dönemlerde 24 saatte bir kurulmakta, yarım ve tam saatlerde çalmaktadır.