­ SAĞİR MÜFTÜ KONAĞI (YAKUP ŞEVKİ CADDESİ NO:2) | Kültür Portalı

Sağir Müftü Konağı (Yakup Şevki Caddesi No:2) - Elazığ

Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Parsel 5-6-7
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Ön cephe duvarları zeminde ortak olmak üzere iki ayrı ev şeklinde yapılmıştır. Giriş, soldaki evin sol yan cephesinden verilmiştir. Alaturka kiremitli kırma çatıyla örtülüdür. Her iki evin zeminleri ortaktır.
Yapılan Onarımlar 2011 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı İlk yapılışında ev olarak kullanıldığı anlaşılan ilk kısım bugün diğer eve geçiş mekânı ve depo olarak kullanılmaktadır. Betonarme ile bazı mekânlar eklenmiştir. Binada yapı malzemesi olarak moloz taş ör¬gü kullanılmıştır. Bu ilk bölümün cephesinde alt kısım sağır olup üstte üç tane pencere açıklığı yer almaktadır. İkinci ve ana binanın inşa malzemesi de moloz taş örgü arası ahşap hatıldır. Altta üçü aynı seviyede, biri daha altta küçük mazgal pen¬cere vardır. Üstte cephenin ortasında ahşap kaplı bir çıkma görülür. Çıkma¬nın ön cephesinde üç yan kısımlarında birer tane dikdörtgen ahşap söveli pencere bulunur. Çıkmanın her iki yanında ise birer tane aynı formda pencere vardır. Sol yan cephe de moloz taş örgülüdür. Zemin kat sol köşede kü¬çük bir mazgal pencere dışında başka açıklık yoktur. Üst kat sağ köşede ön cephedeki ile aynı değerde ahşap kaplı bir çıkma daha vardır. Çıkmanın solunda yine dikdörtgen ahşap söveli bir pencere görülür. Dış ve köşe sofalı evde tavan ve taban ahşap olup bezeme yoktur. Harput'a hemen girişte sağda bulunan Müftü Sagir Konagı restore edilmiştir. Yaşadığı binbir hatırayı ve Harput'un tarihini insanlara fısıldayan bu bina bütün güzelliği ile ayakta durmaktadır.
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 30.05.1985 No:1089