­ ŞAİR AHMED PAŞA MEDRESESİ | Kültür Portalı

Şair Ahmed Paşa Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi 2. Murat Caddesi (Beşikçiler Cd.) Osmangazi/Bursa
Yaptıran Ahmet Paşa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Beşikçiler Caddesi üzerinde yer alan medrese, Fatih Sultan Mehmed döneminde büyük şairlerden Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1560,1950,1967,1999
Ayrıntılı Tanımı Beşikçiler Caddesi üzerinde yer alan medrese, Fatih Sultan Mehmed döneminde büyük şairlerden Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Geyikli Medrese adı ile anılmaktadır. Yapının XV. yy. ait olduğu bilinmektedir. İlk yapılışından bu yana çeşitli maksatlarla kullanılmış, medreseye 1967 yılındaki onarımdan sonra Muradiye Halk Eğitim Merkezi olarak işlev verilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapı, ana eyvan göz önüne alınmayacak olursa, dikdörtgen bir plan yansıtmaktadır. Giriş 7,56 metre genişliğinde bir açıklıktan sağlanır. Medrese; girişin tam karşısında üzeri tek kubbeyle örtülü dershane, dikdörtgen biçimli avlunun iki yanında sivri kemerli, aynalı tonoz örtülü revaklar ile arkasında onbir hücre ve bir eyvandan oluşmaktadır. Revaklar hücrelerden daha yüksek tutulmuşlardır. Üzerleri tonoz örtülü hücreler birer kapı ile avluya açılmakta, aydınlanmayı birer adet küçük pencere sağlamaktadır. Her hücrede bir ocak ve birkaç tane niş bulunmaktadır. 2004 yılından bu yana medrese binası, “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi” olarak hizmet vermektedir.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Sanat Galeri
Önerilen Kullanım Sanat Galeri
Tescil Kararı 1986/1918

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2861    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe