­ SAİT MEHMET AĞA SARAYI | Kültür Portalı

Sait Mehmet Ağa Sarayı - Denizli

Adı Sait Mehmet Ağa Sarayı
Mah. Köy - Mevkii Ortaköy Mahallesi
Adres Ortaköy (Kasabası) Mahallesi Umutlar Mevkii Çal İlçesi DENİZLİ
Yapım Tarihi 18. yy sonu 19. yy başı
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Çal İlçesi, Ortaköy (Kasabası) Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tarihi 18. yy sonu ve 19. yy başlarıdır. U formlu bir plana sahip olan ev iki katlı olup, zemin katı depo olarak kullanılmıştır. Ana duvarlarda taş örgü, aralardaki duvarlarda ise bağdadi yapı tekniğiyle yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çal İlçesi, Ortaköy (Kasabası) Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tarihi 18. yy sonu ve 19. yy başlarıdır. U formlu bir plana sahip olan ev iki katlı olup, zemin katı depo olarak kullanılmıştır. Ana duvarlarda taş örgü, aralardaki duvarlarda ise bağdadi yapı tekniğiyle yapılmıştır. Batı bölümünde üst katta kalan iki odanın üzeri oluklu sac ile kapatılmıştır. Diğer bölümü ise yıkılmış durumdadır. Ayakta kalan evin iki odası ahşap oyma –kakma kalem işi, duvar resim işçiliğinin nadir örneklerini görmek mümkündür. Kapı ve dolaplar geçme tekniği ile çok ince bir işçilik gösterilerek yapılmıştır. Dolaplarda ve üst pencerelerde kündekari oyma işçiliğinin güzel örneklerini görmek mümkündür. Duvarlar çok renkli olarak, bitkisel motifler, cami ve yelken resimlerle dekore edilmiştir. Tavan küçük kare ahşaplar ve üzerine atılan kare çubuklardan oluşturulmuş olup ortada büyük kare içinde yuvarlak göbekli bölüm rozet yapraklarının oluşturduğu desen ortasında yine ahşaptan yapılmış, çıkıntılı yapraklar ortasında ahşap nar motifi yapılmıştır. Tavan tamamıyla kalem işi olarak çok renkli bitkisel bezemelerle dekore edilmiştir.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 05.11.1997 gün ve 7182 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2001    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2014 Salı