­ SARAÇHANE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

SARAÇHANE KÖPRÜSÜ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Yeni İmaret
Adres Kışlalar caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Şahabettin Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım 1451 yılında, 2. Murad ve Fatih Sultan Mehmed dönemlerinde beylerbeyliği ve vezirlik görevlerinde bulunan Hadım Şahabettin Paşa tarafından yaptırılan Saraçhane Köprüsü, Tunca Nehri üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kentin kuzeybatısında Tunca Nehri üzerinde Saraçhane yakınlarında kurulmuş olan bu köprü, II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet devirlerinin meşhur vezirlerinden Filibe'de camii imareti ve kervansarayı, Edirne'de camiileri olan Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 yılında yaptırılmıştır. Ilk yapıldığı dönemde sekiz gözlü olup, on kemerlidir. Bu köprü günümüzde Edirne ile sarayiçi arasında bağlantıyı sağlamakta ve Şehabettin Paşa köprüsünden ziyade Saraçhane köprüsü adıyla anılmaktadır. Yapılışından itibaren yaklaşık 250 yıl hizmet veren köprü, II. Mustafa zamanında tamir görmüş, ancak bu tamir sırasında köprünün ilk yapılışında konulan kitabe kaldırılmış. Sultan Abdülhamid zamanında Vali İzzet Paşa tarafından taş ayaklar üzerinde 50 m. kadar uzatılmıştır. Köprünün sonunda bir Karakolhane yapılmış, bir de kuyu kazılmıştır. Bugün sadece köprü vardır. Sultan Abdülhamid zamanında Vali İzzet Paşa tarafından taş ayaklar üzerinde 50 m. kadar uzatılmıştır. Köprünün sonunda bir Karakolhane yapılmış, bir de kuyu kazılmıştır. Bugün sadece köprü vardır. 120 m uzunluğunda, 5 m genişliğindedir. 11 ayak, 12 kemerli, taştan köprünün iki yanındaki kemeri toprak altında kalmıştır. Kemer formu sivridir. Selyaranları üçgen prizma şeklindedir. Mihrap biçiminde çok güzel bir tarih köşkü (kitabe köşkü) vardır. Bunun karşısında kademeli konsolu oturan mermer parmaklıklı ve korkuluklu bir balkonu vardır. İçinde oturmak için taştan sediri de bulunmaktadır. Kula Şahin Paşa, Beylerbeyi Sinan Paşa H.840'da olduktan sonra Beylerbeyi olan Hadım Şahabeddin Paşa köprüyü 10 kemer üzerine inşa ettirmiş ve ordu yolu üzerinde bulunması nedeniyle bir de tarih köşkü yapmıştır. Halk arasında kanatlarında Selçuk mimari örnekleri gibi kabartma bir horoz olması nedeniyle köprü Horozlu Köprü diye de anılır. Şahabeddin Paşa köprüsünün bir esas (Edirne Müzesindedir) ve bir de tamir (köprü üzerinde mevcut olan) iki kitabesi vardır. Müzede bulunan esas kitaba küfeki taş üzerine yazılmış olup Arapça ibarelidir ve El-Vezirü’l-A'zam sözünun köprü, Şahabeddin Paşanın vezirazamlığında yapıldığını gösterir. Köprü Sultan II. Mustafa tarafından 1706 (H.1113) yılında onartılmıştır. Tamir kitabesi bulunmaktadır. Tamir kitabesi bazı tarihçilere göre Edirneli olan şair Faik tarafından kaleme alınmıştır. Köprü Edirneliler tarafından saraçhane köprüsü diye söylenir. Edirne saray yolu üzerindedir. Hadım Şehabettin Paşa Köprüsü Ordulara geçit olmuş ve bugün hala ayakta durmaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü