­ SARUHAN | Kültür Portalı

SARUHAN - Niğde

Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Orijinal özelliğini büyük olçüde korumaktadır. Han, tek katlı ve tek sahınlı planlıdır.
Yapılan Onarımlar Dönem dönem onarımlara girmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey-güney doğrultusunda yerleştirilen yapı, dıştan 9.95 x 21.95 m. ölçülerindedir. Han yolcular ve hayvanların kalması için tek bölümlü yapılmıştır. İnşasında sarımtırak renkte kaba yonu trakit taşı kullanılmıştır. Boyuna dikdörtgen planlı hana, güney cephenin ortasında açılan 2.07 x 2.55 m. boyutlarındaki basık kemerli ve söveli kapıdan girilir. Tek sahından oluşan 7.40 x 19.40 m. ölçülerindeki iç mekan, boydan boya sivri beşik tonoz ile kapatılmıştır. Handa insan ve hayvanlar bu plan şemasına göre aynı yerde konaklamalıydılar. Kuzey duvarında açılan bir pencere ile iç mekan aydınlatılmıştır. Oldukça sade inşa edilen yapıda önemli bir bezeme yoktur.1994 yılından itibaren özel kişilerce lokanta olarak işletilmektedir.
Orjinal Kullanım Han
Yayın Dizini Doç. Dr. Mehmet ÖZKARCI; "Niğde'de Türk Mimarisi" T.T.K.B. ANKARA-2001