­ SEFERCİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SEFERCİ ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı SEFERCİ ÇEŞMESİ
Adres Tahta Camii Mahallesi Dolapoğlu Sokak/ NEVŞEHİR
Genel Tanım Tahta Camii Mahallesinde, Dolapoğlu Sokağında istinat duvarı içerisinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tahta Camii Mahallesinde, Dolapoğlu Sokağında istinat duvarı içerisinde yer alan çeşmenin taşları dökülmüş ve sütunun biri yerinden sökülmüştür. Acilen bakıma ihtiyacı olan çeşmede çift renk taş kullanımı ile almaşık teknikte bir örgü karşımıza çıkar. Çeşmenin sivri kemeri sağlı sollu ikişer sütunce üzerine oturtulmuştur. Batıda bulunan sütunlardan biri bugün mevcut değildir. Kemerin içerisinde bulunan dikdörtgen panonun üzerinde biri büyük ikisi küçük üç madalyon yer alır. Küçük madalyonlar çarkıfelek bezemeli, büyük madalyon ise gülbezek bezemelidir. Bu süslemenin altında oluğu bulunan çeşmenin yalağı bazalt taşındandır.
Tescil Kararı T.K.T.V.K.Y.K. 17.4.1987/3578