­ ŞEHREKÜSTÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Şehreküstü Camii - Bursa

Envanter No A285-1
Mah. Köy - Mevkii Şehreküstü Mahallesi
Adres Şehreküstü Mahallesi Şehreküstü Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Parsbey
Vakfiye -
Genel Tanım 9,10 x 16,23 metre iç ölçülerinde olan asıl ibadet alanının girişinde 5,10 metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Çok tahribat görmesinden dolayı yıktırılarak, yerine 1984 yılında bugünkü betonarme ve kubbeli olan cami yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Şehreküstü Mahallesi’ndeki cami, II. Murat döneminde Bedreddin Mahmut (Parsbey) tarafından, 1430 yılında vakfiye olarak yaptırılmıştır. Moloz taştan geniş bir bina iken ihtiyaca cevap verememesi ve çok tahribat görmesinden dolayı yıktırılarak, yerine 1984 yılında bugünkü betonarme ve kubbeli olan cami yapılmıştır. 9,10 x 16,23 metre iç ölçülerinde olan asıl ibadet alanının girişinde 5,10 metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Sadece minaresi orijinaldir. Mihrap, yeşil türbe çinileri ile kaplanmıştır. Sarı, mavi, yeşil, turkuaz, lacivert, kiremit rengi zengin bir görünüm oluşturmaktadır. Minare silindir gövdeli, sivri külahlı ve tek şereflidir. Minareye çıkış cami içinden, kuzeybatı köşesindendir. Caminin alt katında bir konferans salonu ile şadırvan bulunmaktadır. Caminin kıble tarafındaki türbede, Sultan II. Murat döneminde yaşamış ve aynı zamanda caminin banisi de olan Abdullah oğlu Bedreddin Mahmut (Pars) Bey yatmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7145    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma