­ SEKİ KÖYÜ CAMİİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SEKİ KÖYÜ CAMİİ ÇEŞMESİ - Çankırı

Adres Seki Köyü, Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Yaptıran Hacı Muhammed Ağa
Yapım Tarihi H.1230 / M.1814
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe 1) Çün inayet kadir-i kayyum irişir bir kula / sarf eder varını hayrata hiç nazar etmez pula 2) Sahibül hayrat vel hasenat / ve racennetühü vedderecat 3) Pirincci karagöz elhacı / Muhammed ağanın hayratıdır. Sene 1230
Vakfiye 1) Çün inayet kadir-i kayyum irişir bir kula / sarf eder varını hayrata hiç nazar etmez pula 2) Sahibül hayrat vel hasenat / ve racennetühü vedderecat 3) Pirincci karagöz elhacı / Muhammed ağanın hayratıdır. Sene 1230
Genel Tanım Kitabesinden H.1230 tarihinde yapıldığı anlaşılan çeşmenin sadece kitabesi orijinaldir. Diğer kısımlar sonradan yapılmış olup dikdörtgen kesme taşlarla örülmüş, orta kısma kitabe yerleştirilmiştir. Halen akmakta olan üç musluğu olup, oluğu mermerdendir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kitabesinden H.1230 tarihinde yapıldığı anlaşılan çeşmenin sadece kitabesi orijinaldir. Diğer kısımlar sonradan yapılmış olup dikdörtgen kesme taşlarla örülmüş, orta kısma kitabe yerleştirilmiştir. Halen akmakta olan üç musluğu olup, oluğu mermerdendir. Çeşmenin üzerindeki kitabede : 1) Çün inayet kadir-i kayyum irişir bir kula / sarf eder varını hayrata hiç nazar etmez pula 2) Sahibül hayrat vel hasenat / ve rağbül cennetühü vedderecat 3) Pirincci karagöz elhacı / Muhammed ağanın hayratıdır. Sene 1230 yazılıdır. Kitabe üzerindeki harflerin üzeri sonradan siyah boya ile boyanmıştır.
Tescil Kararı 30.01.1990 - 1064

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2283    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba