­ ŞEREFİYE KÜLLİYESİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

ŞEREFİYE KÜLLİYESİ TÜRBESİ - Bitlis

Adı ŞEREFİYE KÜLLİYESİ TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres Şerefiye Camii Sok.No:15
Vakfiye -
Genel Tanım kenarları pahlanarak kare'den sekizgene dönüştürülen türbe piramidal bir külahla örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı kitabesine göre h.940'(1533) yılında emir şeref oğlu emir şemsettin tarafından ıv.şerefhan için inşa edilen türbe camiinin portaline bitişiktir.tamamen kesme taşla inşaa edilen yapı sekizgen bir plana sahip olup sekizgen kasnak üzerinde piramidal külahla örtülmüştür.türbeye giriş batı cephesindeki kemerli kapıyla sağlanır.kapının hemen üzerinde kitabe yer alır.iç mekan geçişi pandantiflerle sağlanan kubbeyle örtülüdür.türbenin içinde altı sanduka yer alır.diğer türbelerde mumya katı olmasına rağmen bu türbede böyle bir uygulama yoktur.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe